Ägg, glaseringssås och umamiolja på japanskt vis serveringsklara
Ingredienser:

Ca 3 dl.

  • 1 dl muscovadosocker 
  • ½ dl risvinäger 
  • 1 dl mirin 
  • 1 dl sake alt. torrt vitt eller rött vin 
  • 2 dl japansk soja 
  • 1 bit kombu à 5 cm   

Tare Sojabaserad Glaze

RECEPT

Japanskt på menyn. Tare är en sojabaserad glaseringssås. Du kan dutta den över kött eller fisk, använda till att steka i eller pensla grönsaker med. Den har en djup fyllig smak som ger mycket japansk comfort food-känsla och får en ännu härligare doft när den bränns lite vid stekning eller grillning. Det doftar så gott!

Ingredienser:

Ca 3 dl.

  • 1 dl muscovadosocker 
  • ½ dl risvinäger 
  • 1 dl mirin 
  • 1 dl sake alt. torrt vitt eller rött vin 
  • 2 dl japansk soja 
  • 1 bit kombu à 5 cm   
Gör så här:
  1. Koka upp socker och vinäger i en kastrull på medelvärme. 
  2. När sockerblandningen har sirapskonsistens tillsätter du mirin och sake (se upp så det inte skvätter) och höjer värmen. Koka ner till ungefär hälften. 
  3. Tillsätt soja och låt sjuda i 3 minuter. Lägg i kombu och låt svalna. 

Förvara i kylen, håller 1 månad.  

TIPS! 

Det här är en väldigt härlig och god sås att ha till nästan allt! Doppa, glasera, smaksätt med. Om du vill kan du även välja att infusera taren med någon krydda (till exempel stjärnanis, sanshopeppar och/eller chili) i steg 2. 

Det är enkelt att dubbla receptet om du vill göra en större batch eftersom den är så bra att ha hemma. 

Japansk comfort food

Författare: Saori Ichihara

Förlag: Natur & Kultur 

Fotograf: Ylva Sundgren

I förordet till Japansk comfort food skriver Saori Ichihara: 
”Denna bok är för dig som är nyfiken på det japanska köket och som vill få in de japanska smakerna i dina vardagliga måltider, men den passar även dig som vill ta dina japanska favoriträtter till nästa nivå med hjälp av mina små tips.”

 Saori Ichihara är född och uppvuxen i Japan, där hon även jobbade som kock på olika restauranger i Kyoto, Osaka och Tokyo. I Sverige jobbade Saori på flera restauranger innan hon blev kökschef på egna Ichi, som fokuserade på nordiskjapansk mat. 2015 kom hon på tredjeplats i Årets kock och 2017 blev hon vald till Sveriges bästa kvinnliga kock av Stella.