Ägg, glaseringssås och umamiolja på japanskt vis serveringsklara
Ingredienser:

Om du bara ska göra ett fåtal ägg kan du halvera satsen tare. Den använda taren kan man koka om sen, den funkar även toppen till andra rätter eller att spara till kommande marineringar.  

Zuke tamago MARINERADE ÄGG

RECEPT

Japanskt på menyn. Marinera skalade kokta ägg för att ge dem ytterligare smak. Ät som de är eller använd som garnityr på ris- och nudelrätter, eller varför inte med kokt ris och nori som nattamat.

Ingredienser:

Om du bara ska göra ett fåtal ägg kan du halvera satsen tare. Den använda taren kan man koka om sen, den funkar även toppen till andra rätter eller att spara till kommande marineringar.  

Gör så här:
  1. Gör taren och lägg i stjärnanisen. Använder du sparad tare kan du värma upp den ihop med stjärnanisen. Häll sås och stjärnanis i en skål och låt svalna. 
  2. Skala äggen och låt dem ligga i taren 1 timme i rumstemperatur. Vänd äggen och marinera ytterligare 1 timme. Nu är de redo att ätas men de kan marinera upp till 2 dygn i kylen, då blir de fastare och brunare med mer smak. Ta ut de marinerade äggen ur kylen i god tid så att de tempereras före servering. 

Japansk comfort food

Författare: Saori Ichihara

Förlag: Natur & Kultur 

Fotograf: Ylva Sundgren

I förordet till Japansk comfort food skriver Saori Ichihara: 
”Denna bok är för dig som är nyfiken på det japanska köket och som vill få in de japanska smakerna i dina vardagliga måltider, men den passar även dig som vill ta dina japanska favoriträtter till nästa nivå med hjälp av mina små tips.”

 Saori Ichihara är född och uppvuxen i Japan, där hon även jobbade som kock på olika restauranger i Kyoto, Osaka och Tokyo. I Sverige jobbade Saori på flera restauranger innan hon blev kökschef på egna Ichi, som fokuserade på nordiskjapansk mat. 2015 kom hon på tredjeplats i Årets kock och 2017 blev hon vald till Sveriges bästa kvinnliga kock av Stella.