Buljong hälls från en kastrull till en annan och silas genom en handduk
Ingredienser:

1 Liter

  • 700 g kycklinglårfilé med skinn och utan ben, alternativt urbenad kycklingsteak 
  • 2 liter vatten 
  • 2 vitlöksklyftor, skivade 
  • 6 tunna skivor ingefära 
  • 2 bitar kombu à 10 cm 
  • 5 torkade shiitakesvampar, brutna i halvor 
  • 2 ½ tsk salt

Kycklingbuljong Grundrecept

RECEPT

Japanskt på menyn. Ramen är väldigt gott, men ibland kan det kännas som ett för stort projekt att göra hemma. Den här enkla grundbuljongen funkar för att göra en enklare variant på hemmaramen som inte kräver att du lägger massa timmar på att koka en stor kastrull buljong, eller att du måste ta hand om kycklingskrov.

Ingredienser:

1 Liter

  • 700 g kycklinglårfilé med skinn och utan ben, alternativt urbenad kycklingsteak 
  • 2 liter vatten 
  • 2 vitlöksklyftor, skivade 
  • 6 tunna skivor ingefära 
  • 2 bitar kombu à 10 cm 
  • 5 torkade shiitakesvampar, brutna i halvor 
  • 2 ½ tsk salt
Gör så här:
  1. Lägg alla ingredienser förutom kycklingen i en stor kastrull. Koka upp. 
  2. Medan du väntar på att det ska koka kollar du kycklinglårfiléerna. Om de är ojämna eller har tjockare delar kan du skära ett snitt i dem så de öppnar upp sig och tillagningen blir så jämn som möjligt. 
  3. När vätskan i kastrullen kokar ordentligt lägger du i alla filéerna så de inte hamnar på varandra. Vänta tills vätskan börjar sjuda igen, stäng sen av värmen och sätt på locket. Låt stå cirka 40 minuter i rumstemperatur. 
  4. Lyft ur kycklingen, koka upp lagen och skumma av. Passera genom sil. 
  5. Nu har du en elegant kycklingbuljong och även saftigt tillagad kyckling som du kan använda till olika varianter av ramen.

Japansk comfort food

Författare: Saori Ichihara

Förlag: Natur & Kultur 

Fotograf: Ylva Sundgren

I förordet till Japansk comfort food skriver Saori Ichihara: 
”Denna bok är för dig som är nyfiken på det japanska köket och som vill få in de japanska smakerna i dina vardagliga måltider, men den passar även dig som vill ta dina japanska favoriträtter till nästa nivå med hjälp av mina små tips.”

 Saori Ichihara är född och uppvuxen i Japan, där hon även jobbade som kock på olika restauranger i Kyoto, Osaka och Tokyo. I Sverige jobbade Saori på flera restauranger innan hon blev kökschef på egna Ichi, som fokuserade på nordiskjapansk mat. 2015 kom hon på tredjeplats i Årets kock och 2017 blev hon vald till Sveriges bästa kvinnliga kock av Stella.