Ingredienser:
Ca 4 dl
- 4 (20 g) vitlöksklyftor, finskivade
- 2 msk (20 g) finhackad ingefära
- 1 dl (50 g) finhackad shiitakesvamp
- 1 dl finhackad gul lök
- 1 msk sesamfrön
- ½ dl katsuobushi, krossad
- ½ dl valnötter, skalade och i små bitar
- 1 msk sichuanpeppar, krossad
- 10 torkade små hela chili, krossade eller skivade
- ½ tsk nymald svartpeppar
- ½ dl ljus misopasta
- 2 msk sesamolja
- 3 dl rapsolja
Taberu rayu CHUNKY UMAMIOLJA
RECEPT
Japanskt på menyn. Rayu kommer ursprungligen från Kina och är en olja som infuseras med chili för hetta. Den används ofta till att smaksätta såser och buljonger. Det här är en japansk variant som du kan äta med ris eller använda som sås eller topping. Oljan infuseras med chili och andra kryddor för att få fram ännu mer smak. Vid tillagningen kokar allt vatten bort, vilket ger oljan trevlig krispig konsistens.
Ingredienser:
Ca 4 dl
- 4 (20 g) vitlöksklyftor, finskivade
- 2 msk (20 g) finhackad ingefära
- 1 dl (50 g) finhackad shiitakesvamp
- 1 dl finhackad gul lök
- 1 msk sesamfrön
- ½ dl katsuobushi, krossad
- ½ dl valnötter, skalade och i små bitar
- 1 msk sichuanpeppar, krossad
- 10 torkade små hela chili, krossade eller skivade
- ½ tsk nymald svartpeppar
- ½ dl ljus misopasta
- 2 msk sesamolja
- 3 dl rapsolja
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser förutom oljorna i en kastrull och blanda ordentligt så mison blir jämnt utblandad. Använd gärna ena handen (iklädd kökshandske för att inte råka få chili i ögonen sen) för att fördela mison i blandningen.
- Häll i oljorna och sätt på hög värme. När det börjar bubbla sänker du till medelvärme och fortsätter laga under omrörning.
- Precis när det nästan slutat bubbla stänger du av värmen och silar ner oljan i en bunke. Låt olja och övriga ingredienser svalna var för sig, annars fortsätter den varma oljan att tillaga ingredienserna. Blanda allt igen och förvara i en burk.
Håller 2 månader.