Ägg, glaseringssås och umamiolja på japanskt vis serveringsklara
Ingredienser:

Ca 4 dl

  • 4 (20 g) vitlöksklyftor, finskivade 
  • 2 msk (20 g) finhackad ingefära 
  • 1 dl (50 g) finhackad shiitakesvamp 
  • 1 dl finhackad gul lök 
  • 1 msk sesamfrön 
  • ½ dl katsuobushi, krossad 
  • ½ dl valnötter, skalade och i små bitar 
  • 1 msk sichuanpeppar, krossad 
  • 10 torkade små hela chili, krossade eller skivade  
  • ½ tsk nymald svartpeppar 
  • ½ dl ljus misopasta 
  • 2 msk sesamolja 
  • 3 dl rapsolja

Taberu rayu CHUNKY UMAMIOLJA

RECEPT

Japanskt på menyn. Rayu kommer ursprungligen från Kina och är en olja som infuseras med chili för hetta. Den används ofta till att smaksätta såser och buljonger. Det här är en japansk variant som du kan äta med ris eller använda som sås eller topping. Oljan infuseras med chili och andra kryddor för att få fram ännu mer smak. Vid tillagningen kokar allt vatten bort, vilket ger oljan trevlig krispig konsistens.

Ingredienser:

Ca 4 dl

  • 4 (20 g) vitlöksklyftor, finskivade 
  • 2 msk (20 g) finhackad ingefära 
  • 1 dl (50 g) finhackad shiitakesvamp 
  • 1 dl finhackad gul lök 
  • 1 msk sesamfrön 
  • ½ dl katsuobushi, krossad 
  • ½ dl valnötter, skalade och i små bitar 
  • 1 msk sichuanpeppar, krossad 
  • 10 torkade små hela chili, krossade eller skivade  
  • ½ tsk nymald svartpeppar 
  • ½ dl ljus misopasta 
  • 2 msk sesamolja 
  • 3 dl rapsolja
Gör så här:
  1.  Lägg alla ingredienser förutom oljorna i en kastrull och blanda ordentligt så mison blir jämnt utblandad. Använd gärna ena handen (iklädd kökshandske för att inte råka få chili i ögonen sen) för att fördela mison i blandningen. 
  2. Häll i oljorna och sätt på hög värme. När det börjar bubbla sänker du till medelvärme och fortsätter laga under omrörning. 
  3. Precis när det nästan slutat bubbla stänger du av värmen och silar ner oljan i en bunke. Låt olja och övriga ingredienser svalna var för sig, annars fortsätter den varma oljan att tillaga ingredienserna. Blanda allt igen och förvara i en burk. 
    Håller 2 månader. 

Japansk comfort food

Författare: Saori Ichihara

Förlag: Natur & Kultur 

Fotograf: Ylva Sundgren

I förordet till Japansk comfort food skriver Saori Ichihara: 
”Denna bok är för dig som är nyfiken på det japanska köket och som vill få in de japanska smakerna i dina vardagliga måltider, men den passar även dig som vill ta dina japanska favoriträtter till nästa nivå med hjälp av mina små tips.”

 Saori Ichihara är född och uppvuxen i Japan, där hon även jobbade som kock på olika restauranger i Kyoto, Osaka och Tokyo. I Sverige jobbade Saori på flera restauranger innan hon blev kökschef på egna Ichi, som fokuserade på nordiskjapansk mat. 2015 kom hon på tredjeplats i Årets kock och 2017 blev hon vald till Sveriges bästa kvinnliga kock av Stella.