Ingredienser:
4–6 personer
Tomatsoppan:
- 4 kvisttomater
- 1 röd paprika
- 3 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 1 färsk röd chili
- 1 burk krossade tomater
- 1 burk passerade tomater
- 1 paket vita bönor
- 2 dl visp- eller matlagningsgrädde
- olivolja
- 1 kruka färsk basilika
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 1 tsk torkad oregano
- salt & peppar efter smak
FETAOSTRÖRA
- ½ paket fetaost
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk olivolja
- en skvätt citron
- salt & peppar
GARNERING
- färsk basilika
Rostad tomatsoppa med fetaoströra
RECEPT
Soppa är en riktigt trygg och snäll rätt, särskilt tomatsoppa eftersom mamma har lagat det sedan vi var barn. Hon serverade alltid med färska örter, crème fraiche, nybakat bröd och sedan paj med vaniljsås till dessert. Vi hade det verkligen så lyxigt och fint som barn med en sådan fixig mamma, vilket hon fortfarande är! Jag har tagit inspiration från mammas tomatsoppa, men adderat några fler komponenter och ändrat tillvägagångssätt, vilket gör den extra snabb och lätt att göra. Jag toppar även min med fetaoströra, som jag tycker blir så gott tillsammans med soppan.
Ingredienser:
4–6 personer
Tomatsoppan:
- 4 kvisttomater
- 1 röd paprika
- 3 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 1 färsk röd chili
- 1 burk krossade tomater
- 1 burk passerade tomater
- 1 paket vita bönor
- 2 dl visp- eller matlagningsgrädde
- olivolja
- 1 kruka färsk basilika
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 1 tsk torkad oregano
- salt & peppar efter smak
FETAOSTRÖRA
- ½ paket fetaost
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk olivolja
- en skvätt citron
- salt & peppar
GARNERING
- färsk basilika
Gör så här:
- 1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Skär tomaterna, paprikan och chilin mitt itu. Skala lök och vitlök, och skär även löken mitt itu. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och rosta med olivolja, rosmarinkvistar, salt och peppar i cirka 25–30 minuter.
- När grönsakerna är mjuka och har fått fin färg tar du bort rosmarinkvistarna och häller sedan över allt i en mixer tillsammans med vita bönor, krossade och passerade tomater och mixar till en så slät soppa som du önskar. Häll sedan över din soppa i en kastrull och låt puttra på låg värme. Har du ingen mixer går det bra att stavmixa direkt i kastrullen!
- I med basilika (spara några blad till garnering), oregano, mer salt och peppar efter smak och grädden.
- Medan soppan puttrar vidare förbereder vi garneringen genom att mixa samtliga ingredienser till en röra.
- När soppan har fått puttra i cirka 20–30 minuter är den redo för servering. Servera i en skål med fetaoströra, färsk basilika och gott bröd till!
Prova gärna receptet på Tonfisktartar i friterat rispapper ur samma bok.