Tallrik med rostad tomatsoppa med en klick fetaoströra och basilikablad på samt några brödbitar
Ingredienser:

4–6 personer

Tomatsoppan:

  • 4 kvisttomater
  • 1 röd paprika
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 färsk röd chili 
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 paket vita bönor
  • 2 dl visp- eller matlagningsgrädde 
  • olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt & peppar efter smak

FETAOSTRÖRA

  • ½ paket fetaost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk olivolja
  • en skvätt citron
  • salt & peppar

GARNERING

  • färsk basilika

Rostad tomatsoppa med fetaoströra

RECEPT

Soppa är en riktigt trygg och snäll rätt, särskilt tomatsoppa eftersom mamma har lagat det sedan vi var barn. Hon serverade alltid med färska örter, crème fraiche, nybakat bröd och sedan paj med vaniljsås till dessert. Vi hade det verkligen så lyxigt och fint som barn med en sådan fixig mamma, vilket hon fortfarande är! Jag har tagit inspiration från mammas tomatsoppa, men adderat några fler komponenter och ändrat tillvägagångssätt, vilket gör den extra snabb och lätt att göra. Jag toppar även min med fetaoströra, som jag tycker blir så gott tillsammans med soppan.

Ingredienser:

4–6 personer

Tomatsoppan:

  • 4 kvisttomater
  • 1 röd paprika
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 färsk röd chili 
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 paket vita bönor
  • 2 dl visp- eller matlagningsgrädde 
  • olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt & peppar efter smak

FETAOSTRÖRA

  • ½ paket fetaost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk olivolja
  • en skvätt citron
  • salt & peppar

GARNERING

  • färsk basilika
Gör så här:
  1. 1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  2. Skär tomaterna, paprikan och chilin mitt itu. Skala lök och vitlök, och skär även löken mitt itu. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och rosta med olivolja, rosmarinkvistar, salt och peppar i cirka 25–30 minuter.
  3.  När grönsakerna är mjuka och har fått fin färg tar du bort rosmarinkvistarna och häller sedan över allt i en mixer tillsammans med vita bönor, krossade och passerade tomater och mixar till en så slät soppa som du önskar. Häll sedan över din soppa i en kastrull och låt puttra på låg värme. Har du ingen mixer går det bra att stavmixa direkt i kastrullen!
  4. I med basilika (spara några blad till garnering), oregano, mer salt och peppar efter smak och grädden.
  5. Medan soppan puttrar vidare förbereder vi garneringen genom att mixa samtliga ingredienser till en röra.
  6.  När soppan har fått puttra i cirka 20–30 minuter är den redo för servering. Servera i en skål med fetaoströra, färsk basilika och gott bröd till! 

Prova gärna receptet på Tonfisktartar i friterat rispapper ur samma bok. 

Högt och lågt - en bok med god mat och om typ 1-diabetes

Författare: Domino Ståvlvant

Förlag: Tukan 2024

Foto: Alma Vestlund

I boken skriver Domino Stålvant om sina erfarenheter av typ 1-diabetes så här långt. Med flera olika infallsvinklar med förhoppningen om att kunna bjuda på ”kloka tankar, känslor och fakta inom så många olika segment som möjligt.”

Och så bjuder hon på massor av mat. Hon poängterar att alla diabetes-diagnoser är individuella. Något som fungerar för henne och hennes blodsocker behöver inte nödvändigtvis fungera för dig och ditt. Som hon säger: ”Jag vill inte att någon ska känna sig begränsad av mina ingredienser – substituera när du känner att det är läge!”