
Morotssoppa
- 200 g morot, skivad
- 1 gul lök, skivad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 msk olivolja
- 1 dl torrt vitt vin
- 3 dl grönsaksbuljong eller
- kycklingbuljong
- 3 dl havremjölk
- ev. 1–2 tsk harissapasta
Topping
- 100 g kokta kikärter, sköljda, avrunna
- och torkade
- 1 msk olivolja
- 2 msk hackad persilja
- 1 msk finrivet citronskal
- 1 msk finrivet apelsinskal
- 1 msk citronsaft
- 1 msk apelsinsaft
- salt
- citronsaft
- nymalen svartpeppar
1 portion innehåller 12 g kolhydrater, de kommer främst från havremjölken och kikärterna.
Morotssoppa toppad med kikärter, vitlök och citrus
RECEPT
Här är ett recept på morotssoppa med mindre socker och snabba kolhydrater. En soppa behöver alltid det lilla extra, och till den här passar toppingen och örterna perfekt.
Morotssoppa
- 200 g morot, skivad
- 1 gul lök, skivad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 msk olivolja
- 1 dl torrt vitt vin
- 3 dl grönsaksbuljong eller
- kycklingbuljong
- 3 dl havremjölk
- ev. 1–2 tsk harissapasta
Topping
- 100 g kokta kikärter, sköljda, avrunna
- och torkade
- 1 msk olivolja
- 2 msk hackad persilja
- 1 msk finrivet citronskal
- 1 msk finrivet apelsinskal
- 1 msk citronsaft
- 1 msk apelsinsaft
- salt
- citronsaft
- nymalen svartpeppar
1 portion innehåller 12 g kolhydrater, de kommer främst från havremjölken och kikärterna.
Soppa
- Fräs morot, lök och vitlök i olivolja i några minuter.
- Tillsätt vinet och låt det koka in.
- Tillsätt buljong och havremjölk, och låt koka ihop i 10–15 minuter, eller tills morötterna känns mjuka.
- Mixa slätt med en stavmixer.
- Smaka av med salt och citronsaft.
Topping
Stek kikärterna hårt i olivoljan tills de får bra färg. Vänd ner övriga ingredienser. Krydda med salt och peppar.
Servering
Häll upp soppan i djupa tallrikar och garnera med toppingen.
Lite medelhavskänsla. Morötter fungerar bra ihop med vitlök och citrus! Matigheten förhöjs utav kikärterna – baljväxter är bra för ett jämnare blodsocker.
Ur "Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetker och annat folk".
Björn Frantzén vill laga mat som inspirerar diabetiker att äta nyttigare, med mindre socker och och snabba kolhydrater.
Författare: Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson
Förlag: Norstedts