Tonfisktartar i friterat rispapper upplagt på ett litet fiskfat.
Ingredienser:

10 stycken

Tonfisktartarer

  • 10 rispapper
  • 3 dl frityrolja
  • 200 gram färsk tonfisk
  • 1 avokado
  • 1 mango, alternativt 250 gram fryst mango 

DRESSING

  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk soja
  • ½ färsk röd chili, finhackad
  • 1 msk sesamfrön

TOPPING

  • 1 knippe färsk koriander 
  • 1 citron

Tonfisktartar i friterat rispapper

RECEPT

En förrätt eller ett tilltugg folket kommer slåss om. Jag lovar. Det här är vansinnigt gott och förvånansvärt enkelt att göra!

Ingredienser:

10 stycken

Tonfisktartarer

  • 10 rispapper
  • 3 dl frityrolja
  • 200 gram färsk tonfisk
  • 1 avokado
  • 1 mango, alternativt 250 gram fryst mango 

DRESSING

  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk soja
  • ½ färsk röd chili, finhackad
  • 1 msk sesamfrön

TOPPING

  • 1 knippe färsk koriander 
  • 1 citron
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan.
  2. Skär tonfisk, avokado och mango i små kuber och blanda ihop med dressingen.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull till cirka 150–160 grader och lägg i ett rispapper åt gången. På bara ett par sekunder har du en friterad, ätbar skål!
  4. Fritera alla rispapper och toppa dem sedan med din tonfisk-, mango- och avokadoröra.
  5. Toppa med koriander och några droppar citron!

Prova gärna receptet på Rostad tomatsoppa med fetaoströra ur samma bok. 

Högt och lågt - en bok med god mat och om typ 1-diabetes

Författare: Domino Stålvant 

Förlag: Tukan, 2024

Foto: Alma Vestlund

I boken skriver Domino Stålvant om sina erfarenheter av typ 1-diabetes så här långt. Med flera olika infallsvinklar med förhoppningen om att kunna bjuda på ”kloka tankar, känslor och fakta inom så många olika segment som möjligt.”

Och så bjuder hon på massor av mat. Hon poängterar att alla diabetes-diagnoser är individuella. Något som fungerar för henne och hennes blodsocker behöver inte nödvändigtvis fungera för dig och ditt. Som hon säger: ”Jag vill inte att någon ska känna sig begränsad av mina ingredienser – substituera när du känner att det är läge!”