Halstrad lax sesammajonnäs och syrlig gurksallad i en skål med ätpinnar på kanten
Ingredienser:

4 portioner

  • basmati- eller jasminris 
  • 400 g Salma- eller Frøyalax 
  • 2 tsk sesamolja 
  • 2 tsk srirachasås 
  • 1 msk japansk soja 
  • 2 msk rapsolja, att steka i  

Syrlig gurksallad 

  • 1 gurka 
  • ½ röd chili, mild 
  • saften från ½ lime 
  • 1 msk mirin 
  • 1 tsk riven färsk ingefära     

Sesammajonäs 

  • 1 stor vitlöksklyfta (eller två små) 
  • 2 dl majonnäs, hemslagen eller Hellmann`s 
  • 2 tsk sesamolja 
  • 1 msk japansk soja pressad lime, några droppar  

Topping 

  • 1 finskuren salladslök 
  • ½ paket ärtskott 
  • ½ dl rostad lök r
  • ostade svarta sesamfrön 
  • ev finskuren chili limeklyftor 
  • japansk soya  

Tips

Välj råris för för långsammare blodsockerstegring. (Leva med diabetes redaktions anmärkning).

Bowl med halstrad lax, sesammajonnäs och syrlig gurksallad

RECEPT

Trendig men ändå enkel och lite guldkantad vardagsmat. Ris, lax och gurksallad serverat i djupa skålar med majonnäs, salladslök, ärtskott och mycket annat gott på och till.

Ingredienser:

4 portioner

  • basmati- eller jasminris 
  • 400 g Salma- eller Frøyalax 
  • 2 tsk sesamolja 
  • 2 tsk srirachasås 
  • 1 msk japansk soja 
  • 2 msk rapsolja, att steka i  

Syrlig gurksallad 

  • 1 gurka 
  • ½ röd chili, mild 
  • saften från ½ lime 
  • 1 msk mirin 
  • 1 tsk riven färsk ingefära     

Sesammajonäs 

  • 1 stor vitlöksklyfta (eller två små) 
  • 2 dl majonnäs, hemslagen eller Hellmann`s 
  • 2 tsk sesamolja 
  • 1 msk japansk soja pressad lime, några droppar  

Topping 

  • 1 finskuren salladslök 
  • ½ paket ärtskott 
  • ½ dl rostad lök r
  • ostade svarta sesamfrön 
  • ev finskuren chili limeklyftor 
  • japansk soya  

Tips

Välj råris för för långsammare blodsockerstegring. (Leva med diabetes redaktions anmärkning).

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. 

Gurksallad 

  1. Skala och skiva gurkan. Halvera skivorna. Finhacka chilin. 
  2. Lägg gurkskivorna i en skål, tillsätt limesaft och mirin. Vänd i chili och ingefära. Vänd runt och låt stå och dra i kylen. 

Majonäs 

  1. Skala och pressa ner vitlöken i majonnäsen. Tillsätt sesamolja, japansk soja och limesaft.  
  2. Fyll majonnäsen spritspåse och lägg in i kylen. 

Lax 

  1. Skär laxen i bitar, 2 x 3 centimeter, och lägg i en skål. Tillsätt sesamolja, srirachasås och japansk soja. Blanda runt så att allt blandas. 
  2. Hetta upp en stekpanna ordentligt med rapsolja. Lägg i laxbitarna och låt dem halstras hastigt i ca 20 sekunder per sida. Fisken ska få fin gyllene färg men inte bli genomstekt. Vänd på bitarna med en pincett. Lägg över på tallrik. 

SERVERING 

Fördela riset i djupa tallrikar. Lägg på lax och gurksallad. Ringla över rikligt med sesammajonnäs och toppa med finskuren salladslök, ärtskott, rostad lök och sesamfrön. Lägg eventuellt på chili för extra hetta. Servera med limeklyftor och lite japansk soja vid sidan om.

Anpassa och dosera recepten efter egen smak. 

Prova gärna receptet på Asiatiska köttbullar i röd curry med ris ur samma bok. 

Vardag med guldkant

Författare: Catarina König 

Foto: Andrea von Gegerfeldt

Förlag: The Book Affair, 2023