
4 Portioner
Fisk
- 500 g skinn- och benfri laxfilé, skuren i bitar 3 × 3 cm
- 1 msk svampsoja*
- 1 msk ostronsås*
- 1 ägg
- 1 ½ dl panko*
- 50 g smör + 2 msk matolja, till stekning
- ½ citron
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
Sallad
- 1 liten påse rucola, ca 65 g
- 200 g cocktailtomater, delade
- 200 g svarta oliver utan kärnor
- 60 g alfalfagroddar
- 4 mogna avokador, skurna i bitar 3 x 3 cm
- 150 g fetaost, tärnad
- 1–2 msk olivolja
Brynt Smör-Majonnäs
- 50 g smör
- 1 tsk fransk senap
- 2 äggulor
- 1 dl matolja
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
Till dekoration
- ½ kruka färsk koriander
- 1 msk svart sesamfrö*
* Asiatiska ingredienser – går oftast att köpa i vilken mataffär som helst men ibland får man lov att gå till en asiatisk livsmedelsbutik alternativt beställa på nätet.
Laxsallad med brynt smörmajonäs
RECEPT
Det här är en matig sallad med mycket smak. Majonnäsen får en extra dimension av det brynta smöret och laxens frasiga täcke blir en trevlig kontrast till den lena avokadon.
4 Portioner
Fisk
- 500 g skinn- och benfri laxfilé, skuren i bitar 3 × 3 cm
- 1 msk svampsoja*
- 1 msk ostronsås*
- 1 ägg
- 1 ½ dl panko*
- 50 g smör + 2 msk matolja, till stekning
- ½ citron
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
Sallad
- 1 liten påse rucola, ca 65 g
- 200 g cocktailtomater, delade
- 200 g svarta oliver utan kärnor
- 60 g alfalfagroddar
- 4 mogna avokador, skurna i bitar 3 x 3 cm
- 150 g fetaost, tärnad
- 1–2 msk olivolja
Brynt Smör-Majonnäs
- 50 g smör
- 1 tsk fransk senap
- 2 äggulor
- 1 dl matolja
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
Till dekoration
- ½ kruka färsk koriander
- 1 msk svart sesamfrö*
* Asiatiska ingredienser – går oftast att köpa i vilken mataffär som helst men ibland får man lov att gå till en asiatisk livsmedelsbutik alternativt beställa på nätet.
- Brynt smör-majonnäs: Bryn smöret i en liten kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt.
- Lägg senap, äggulor och salt i en skål och vispa ihop.
- Tillsätt oljan, först droppvis sedan i en tunn stråle under kraftig vispning.
- Fortsätt vispa och tillsätt smöret, lite i taget. Smaka av med peppar.
- Fisk: Lägg laxbitarna i en stor skål och tillsätt soja, ostronsås, ägg, salt och peppar. Blanda väl.
- Smula pankon lätt i påsen. Häll smulet i skålen och rör om.
- Stek laxen i smör och olja i 3–4 minuter eller tills bitarna är gyllenbruna. Pressa över citron och låt fisken rinna av på hushållspapper.
- Sallad: Blanda alla ingredienser i en stor skål tillsammans med lite olivolja.
- Lägg upp i skålar och toppa med laxen. Spritsa eller klicka på lite majonnäs.
- Dekorera med koriander och sesamfrö.
Ur "Super Tasty Thai!"
Författare: Wichudaporn Chaiyasaeng
Foto: Ulrika Ekblom
Förlag: Bonnier Fakta
Wichudaporn Chaiyasaeng växte upp i en liten by i Thailand och hängde helst över mammas grytor. När hon flyttade till Sverige för tio år sedan var det många nya smaker i det svenska köket att bekanta sig med. Ost, smör och grädde fick det att vända sig i munnen på henne. När hon lagade mat till familjen blev det därför två olika rätter på spisen. Men så vande hon sig, och hittade nya smakkombinationer. Med sitt stora matintresse satt hon klistrad vid TV-rutan och såg Sveriges mästerkock. Hon väntade tills hennes svenska blev bättre, sökte, kom med – och gick ända till finalen. Nu vill hon inspirera fler att våga nya smakkombinationer.