Asiatiska köttbullar med röd curry limeklyfta koriander och cashewnötter i skål
Ingredienser:

4 portioner

Köttbullar

  • ½ gul lök 
  • 1 ägg 
  • ½ msk riven färsk ingefära 
  • ½ msk fisksås 
  • ½ tsk salt 
  • nymalen svartpeppar 
  • 500 g blandfärs 
  • smör, att steka i 

Curry 

  • 1 förpackning kokosgrädde,
  • 500 ml 2–4 msk röd currypasta(beroende på styrka) 
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond 
  • ½ citrongräs 
  • 3 msk vatten 
  • 1 msk vetemjöl 
  • salt 

Tillbehör 

  • basmatiris (4 portioner) 

Topping 

  • hackade salta cashewnötter 
  • koriander 
  • limeklyftor 

Tips

Välj råris för för långsammare blodsockerstegring. (Leva med diabetes redaktions anmärkning).

Asiatiska köttbullar i röd curry med ris

RECEPT

Köttbullar i magiskt god curry som serveras med ris. Toppade med cashewnötter, koriander och limeklyftor. Guldkant på vardagsmaten och bra som matlåda.

Ingredienser:

4 portioner

Köttbullar

  • ½ gul lök 
  • 1 ägg 
  • ½ msk riven färsk ingefära 
  • ½ msk fisksås 
  • ½ tsk salt 
  • nymalen svartpeppar 
  • 500 g blandfärs 
  • smör, att steka i 

Curry 

  • 1 förpackning kokosgrädde,
  • 500 ml 2–4 msk röd currypasta(beroende på styrka) 
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond 
  • ½ citrongräs 
  • 3 msk vatten 
  • 1 msk vetemjöl 
  • salt 

Tillbehör 

  • basmatiris (4 portioner) 

Topping 

  • hackade salta cashewnötter 
  • koriander 
  • limeklyftor 

Tips

Välj råris för för långsammare blodsockerstegring. (Leva med diabetes redaktions anmärkning).

Gör så här:
  1. Skala och riv löken. Blanda ihop med ägg, ingefära, fisksås, salt och svartpeppar i en bunke. 
  2. Tillsätt blandfärsen och rör ihop till en fin och jämn färs. 
  3. Forma färsen till runda bollar och lägg på ett fat. (Det blir 25–28 köttbullar.) 
  4. Stek köttbullarna i en stekpanna med en klick smör i 3–4 minuter på medelhög värme. 
  5. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. 

Curry 

  1. Hetta upp kokosgrädde, currypasta och kycklingfond i en kastrull. 
  2. Halvera citrongräset, banka det med baksidan av kniven så det krossas. Lägg citrongräset i såsen och låt puttra med i curryn i 4–5 minuter. 
  3. Blanda ihop vatten och vetemjöl till en slät redning. 
  4. Ta upp citrongräset ur curryn. Häll i redningen, rör om och låt koka tills såsen tjocknar. Smaka av med salt.
  5. Lägg i köttbullarna i curryn. Låt puttra med en stund så att köttbullarna blir genomkokta. 

SERVERING 

Servera dessa asiatiska köttbullar i den magiskt goda curryn till riset. Toppa med cashewnötter, koriander och limeklyftor.

Tillagningstid: 30 minuter, bra att ha som matlåda.

Prova gärna receptet på Bowl med halstrad lax sesammajonnäs och syrlig gurksallad ur samma bok.

Vardag med guldkant

Författare: Catarina König 

Foto: Andrea von Gegerfeldt

Förlag: The Book Affair, 2023