
Ingredienser:
4 portioner
Köttbullar
- ½ gul lök
- 1 ägg
- ½ msk riven färsk ingefära
- ½ msk fisksås
- ½ tsk salt
- nymalen svartpeppar
- 500 g blandfärs
- smör, att steka i
Curry
- 1 förpackning kokosgrädde,
- 500 ml 2–4 msk röd currypasta(beroende på styrka)
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- ½ citrongräs
- 3 msk vatten
- 1 msk vetemjöl
- salt
Tillbehör
- basmatiris (4 portioner)
Topping
- hackade salta cashewnötter
- koriander
- limeklyftor
Tips:
Välj råris för för långsammare blodsockerstegring. (Leva med diabetes redaktions anmärkning).
Asiatiska köttbullar i röd curry med ris
RECEPT
Köttbullar i magiskt god curry som serveras med ris. Toppade med cashewnötter, koriander och limeklyftor. Guldkant på vardagsmaten och bra som matlåda.
Ingredienser:
4 portioner
Köttbullar
- ½ gul lök
- 1 ägg
- ½ msk riven färsk ingefära
- ½ msk fisksås
- ½ tsk salt
- nymalen svartpeppar
- 500 g blandfärs
- smör, att steka i
Curry
- 1 förpackning kokosgrädde,
- 500 ml 2–4 msk röd currypasta(beroende på styrka)
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- ½ citrongräs
- 3 msk vatten
- 1 msk vetemjöl
- salt
Tillbehör
- basmatiris (4 portioner)
Topping
- hackade salta cashewnötter
- koriander
- limeklyftor
Tips:
Välj råris för för långsammare blodsockerstegring. (Leva med diabetes redaktions anmärkning).
Gör så här:
- Skala och riv löken. Blanda ihop med ägg, ingefära, fisksås, salt och svartpeppar i en bunke.
- Tillsätt blandfärsen och rör ihop till en fin och jämn färs.
- Forma färsen till runda bollar och lägg på ett fat. (Det blir 25–28 köttbullar.)
- Stek köttbullarna i en stekpanna med en klick smör i 3–4 minuter på medelhög värme.
- Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Curry
- Hetta upp kokosgrädde, currypasta och kycklingfond i en kastrull.
- Halvera citrongräset, banka det med baksidan av kniven så det krossas. Lägg citrongräset i såsen och låt puttra med i curryn i 4–5 minuter.
- Blanda ihop vatten och vetemjöl till en slät redning.
- Ta upp citrongräset ur curryn. Häll i redningen, rör om och låt koka tills såsen tjocknar. Smaka av med salt.
- Lägg i köttbullarna i curryn. Låt puttra med en stund så att köttbullarna blir genomkokta.
SERVERING
Servera dessa asiatiska köttbullar i den magiskt goda curryn till riset. Toppa med cashewnötter, koriander och limeklyftor.
Tillagningstid: 30 minuter, bra att ha som matlåda.
Prova gärna receptet på Bowl med halstrad lax sesammajonnäs och syrlig gurksallad ur samma bok.