Tre st skålar med Mandys marockanska kikärtsoppa mm på en duk
Ingredienser:

4-6 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja eller kokosolja
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk currypulver
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1,5 liter buljong, gärna hemgjord  
  • 800 g krossade tomater
  • 2 tsk örtsalt
  • 2 dl mandlar
  • 8 dl kokta kikärtor 

Mandys Marockanska Kikärtssoppa med mandel

RECEPT

Soppa utan gluten, mjölk och socker. Rejält mättande tack vare mandeln och kikärtorna. Gör helst buljongen från grunden, i en stor kastrull.

Ingredienser:

4-6 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja eller kokosolja
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk currypulver
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1,5 liter buljong, gärna hemgjord  
  • 800 g krossade tomater
  • 2 tsk örtsalt
  • 2 dl mandlar
  • 8 dl kokta kikärtor 
Gör så här:
  1. Skala och hacka löken.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme och fräs löken mjuk under omrörning.
  3. Tillsätt alla kryddor utom salt och stek under omrörning tills de doftar och mörknar i färgen utan att brännas, ca 1 minut.
  4. Koka upp buljong, tomat och salt.
  5. Tillsätt de rostade kryddorna och låt sjuda 15 minuter.
  6. Tillsätt mandlarna och låt koka 7–10 minuter.
  7. Smaka av med mer salt om det behövs.
  8. Mixa soppan med stavmixer.
  9. Tillsätt kikärtorna och låt sjuda ca 3 minuter.
     

Nillas Kitchen – Sju steg till ett friskare jag

Författare:  Nilla Gunnarsson 

Foto: Lo Varg, Eva Hildén Smith

Nilla Gunnarssons filosofi med sin senaste bok ”Nillas Kitchen – sju steg till ett friskare jag”, är att läsaren långsiktigt ska bryta sina invanda kostvanor och ersätta dem med hälsosammare alternativ som berikar måltiderna och höjer smakupplevelserna vid varje mål.

Nilla Gunnarsson är kost- och näringsrådgivare och jobbar bland annat som matkonsult. Tidigare har hon arbetat som kock och kökschef.

Ur Leva med diabetes nr 2-25