Köttbullar med pumpapuré, rostad rotselleri och grönkålschips upplad på en tallrik med bestick och glas bredvid.
Ingredienser:

4 portioner

Köttbullar 

  • 1 liten gul lök
  • 0,5 msk klarnat smör
  • 1 ägg
  • 0,75 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 0,5 dl havremjöl fullkorn
  • 500 g köttfärs; t.ex kalkonfärs eller hälften hjortfärs och vildsvinsfärs. Nötfärs går självklart också bra att använda.
  • 1 tsk timjan, torkad
  • klarnat smör till stekningen  

Rostade rot- och grönsaker 

  • 400 g rotselleri
  • 2 msk olivolja
  • 3 krm salt
  • 100 g grönkål  

Pumpapuré 

  • 1 kg butternutpumpa
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja eller lite klarnat smör 

Köttbullar med pumpapuré, rostad rotselleri och grönkålschips

RECEPT

En rätt som passar både till vardags och helg. Använd vilken färs du vill! Kalkonfärs och viltfärs passar perfekt i det här receptet. Får du inte tag i pumpa kan du ersätta den med hälften blomkål och hälften morot

Ingredienser:

4 portioner

Köttbullar 

  • 1 liten gul lök
  • 0,5 msk klarnat smör
  • 1 ägg
  • 0,75 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 0,5 dl havremjöl fullkorn
  • 500 g köttfärs; t.ex kalkonfärs eller hälften hjortfärs och vildsvinsfärs. Nötfärs går självklart också bra att använda.
  • 1 tsk timjan, torkad
  • klarnat smör till stekningen  

Rostade rot- och grönsaker 

  • 400 g rotselleri
  • 2 msk olivolja
  • 3 krm salt
  • 100 g grönkål  

Pumpapuré 

  • 1 kg butternutpumpa
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja eller lite klarnat smör 
Gör så här:

Köttbullar 

  1. Finhacka löken och stek den mjuk i klarnat smör.
  2. Blanda ägg, vatten, salt, peppar, stekt lök och havremjöl och låt stå ca 10 minuter.
  3. Blanda sedan köttfärsen med äggsmeten, tillsätt mer salt, peppar och timjan efter smak och forma köttbullar. 

Stek köttbullarna i stekpanna på medelhög värme i klarnat smör tills de fått fin färg. Om det behövs, lägg dem sedan i en ugnssäker form och tillaga dem i ugnen på 100 grader ca 20 minuter. 

Rostade grönsaker 

  1. Skala och tärna rotsellerin, vänd i lite olja och salt och rosta i 225°C ca 30 min tills att den är lätt gyllene och genombakad.
  2. När det är 8–10 min kvar, massera grönkålsbladen med lite olja och salt och lägg på plåten ovanpå rotsellerin och rosta tills bladen är lite krispiga, 7–10 minuter. 

Pumpapuré 

  1. Skala och tärna pumpan i stora kuber.
  2. Lägg pumpan i kastrull och fyll på med saltat vatten tills det täcker.
  3. Koka pumpan mjuk och mixa den sedan till en slät puré tillsammans med lite olivolja eller klarnat smör.
  4. Smaka av med salt.
     

Prova gärna receptet på Mandys Marockanska kikärtssoppa med mandel eller på Spenatsmoothie med avokado och citron ur samma bok. 

Nillas Kitchen – Sju steg till ett friskare jag

Författare:  Nilla Gunnarsson 

Foto: Lo Varg, Eva Hildén Smith

Nilla Gunnarssons filosofi med sin senaste bok ”Nillas Kitchen – sju steg till ett friskare jag”, är att läsaren långsiktigt ska bryta sina invanda kostvanor och ersätta dem med hälsosammare alternativ som berikar måltiderna och höjer smakupplevelserna vid varje mål.

Nilla Gunnarsson är kost- och näringsrådgivare och jobbar bland annat som matkonsult. Tidigare har hon arbetat som kock och kökschef.

Ur Leva med diabetes nr 2-25