
Ingredienser:
4 port.
- 1 dl grädde,
- ½ dl havregryn eller ströbröd,
- 1 tsk finrivet citronskal,
- 600 g blandfärs,
- 2 msk färsk timjan, finhackad,
- 2 msk oregano, 2 tsk tomatpuré,
- 2 ägg, 1
- 2 tsk salt
- smör och olja till stekning.
Köttbullar med färsk timjan och citron
RECEPT
Lättlagat och god favoriträtt att laga för och med barnen.
Ingredienser:
4 port.
- 1 dl grädde,
- ½ dl havregryn eller ströbröd,
- 1 tsk finrivet citronskal,
- 600 g blandfärs,
- 2 msk färsk timjan, finhackad,
- 2 msk oregano, 2 tsk tomatpuré,
- 2 ägg, 1
- 2 tsk salt
- smör och olja till stekning.
Gör så här:
- Häll grädde i en skål, tillsätt havregryn eller ströbröd och rör runt. Låt svälla en stund.
- Lägg köttfärsen i en skål. Riv citronskal och lägg en tesked av det över färsen.
- Hacka timjan och lägg i färsen
- Lägg oregano och tomatpuré i färsen. Knäck 2 ägg i en kopp, ta upp ev. skal, häll äggen över färsblandningen och salta lite. Häll sist över mjölkblandningen och blanda ihop allt med händerna.
- Forma 24 köttbullar. Det kan vara lite kladdigt, men om du sköljer av händerna med vatten mellan varven, fastnar inte smeten på fingrarna lika lätt.
- Sätt en stekpanna på medelvärme, lägg i en klick smör och en skvätt olivolja. När smöret har ”tystnat” kan du börja steka.
- Stek köttbullarna några i taget tills de har fått en fin färg runt om och är genomstekta. Det tar ca 8-10 minuter.
Ur "Laga mat med barn"
”Kan man göra egna köttbullar, kan man laga mat, punkt slut! ”, står det i boken Laga mat med barn, en kokbok för barn från sex år och uppåt. Enkla beskrivningar och bilder gör det lätt för den lite äldre att laga själv eller tillsammans med en kompis.