Grillade morötter och lammkebab upplagda på fat
Ingredienser:
  • 1 knippe färska morötter 
  • 1 msk olja 1 nypa salt 

Grillade morötter

RECEPT

Grillade morötter är ett perfekt tillbehör till det mesta bara som de är. Men vill du piffa till det lite extra kan du toppa dem med lite gräddfil, mynta, citronzest och rosépeppar. Då får de genast lite mer färg och smak!

Ingredienser:
  • 1 knippe färska morötter 
  • 1 msk olja 1 nypa salt 
Gör så här:
  1. Tvätta morötterna. Beroende på storlek kan de delas. Tillsätt lite olja och en nypa salt. 
  2. Grilla morötterna enligt instruktionerna.  

Så grillar du  

Använd grillkol. Grilla morötterna på grillgallret i direkt värme under lock i ungefär 3–4 minuter tills de får fin färg. Håll uppsikt då det kan gå fort!

Prova gärna receptet på grillad hälleflundra med purjolök och på lammkotletter ur samma bok.

Ekstedt grillar Knep och hemligheter

Författare Niklas Ekstedt 

Foto Petter Bäcklund 

Förlag Bookmark Förlag

Knep och hemligheter är det som gäller vid grillning, menar Niklas Ekstedt som tillbringat otaliga timmar vid elden för att uppnå den erfarenhet bara övning kan ge en.

Med en citron undviks att fisken bränner fast. En näve hö tar fram nya smaker. En perfekt glöd eller en brinnande vedklamp som nyttjas rätt sätt kan skjuta måltiden till nya höjder. ”En rätt använd teknik blir en ingrediens som förstärker och förhöjer varje rätt. Kolet, veden, elden blir en del av själva upplevelsen”, som Niklas Ekstedt skriver i förordet till Ekstedt grillar – knep och hemligheter.