Två Black bean burger med morotshummus uppdukade på träskärbräda
Ingredienser:

4 portioner 

Burgarna:

  • 3 dl kokta svarta bönor (1 tetra à 380 g, sköljda) 
  • 1 grillost eller halloumi (200 g) 
  • 1 dl rostade pumpafrön 
  • 3 msk potatismjöl 
  • 1 dl grovhackad färsk timjan 
  • 200 g rödkål gröna blad, t.ex. spenat 
  • 4 grova rågfrallor  

Att ha hemma:

  • 0,5 msk chiliflakes, 
  • 1 klyfta vitlök, 
  • rapsolja 

Morotshummus:

  • 500 g morötter i stavar
  • rapsolja, att ringla och 0,5 dl
  • 3 dl kokta kikärtor (1 tetra à 380 g, sköljda) 
  • 1 klyfta skalad vitlök
  • 1 msk tahini, 2 msk citronjuice
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk salt   

Black bean burger med morotshummus

RECEPT

När vegoburgaren blev standard på våra midsommarfiranden ... vi tror den beskrivningen kan räcka. Ska du bara göra en enda sorts vegoburgare (som även fungerar fint som biffar eller bollar), gör de här!

Ingredienser:

4 portioner 

Burgarna:

  • 3 dl kokta svarta bönor (1 tetra à 380 g, sköljda) 
  • 1 grillost eller halloumi (200 g) 
  • 1 dl rostade pumpafrön 
  • 3 msk potatismjöl 
  • 1 dl grovhackad färsk timjan 
  • 200 g rödkål gröna blad, t.ex. spenat 
  • 4 grova rågfrallor  

Att ha hemma:

  • 0,5 msk chiliflakes, 
  • 1 klyfta vitlök, 
  • rapsolja 

Morotshummus:

  • 500 g morötter i stavar
  • rapsolja, att ringla och 0,5 dl
  • 3 dl kokta kikärtor (1 tetra à 380 g, sköljda) 
  • 1 klyfta skalad vitlök
  • 1 msk tahini, 2 msk citronjuice
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk salt   
Gör så här:

Börja med att göra morotshummusen om du vill äta burgaren med den. 
Sätt ugnen på 250 grader. 

Morotshummus

  1. Ansa och skär morötterna i stavar, lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över rapsolja och rosta ca 20 min.
  2. Mixa de kokta kikärtorna med morötterna.
  3. Häll i 0,5 dl rapsolja.
  4. Skala och pressa i vitlöken. tahini, citronjuice, gurkmeja och salt.
  5. Späd eventuellt med lite vatten för lagom konsistens. 

PS. Gör gärna en extra sats morotshummus och lägg på libapizza senare i veckan eller bara bred på mackan!   

Burgarna

  1. Mosa bönorna med en gaffel och riv osten grovt. 
  2. Blanda bönor och ost i en skål med pumpafrön,potatismjöl, timjan, chiliflakes och 3 msk rapsolja.Skala och pressa i vitlöken. 
  3. Forma smeten till fyra bollar och tryck ihop dem ordentligt. 
  4. Hetta upp olja i en panna och tryck ut bollarna till lagom stora burgare. Stek på medelvärme ca 4 minuter på varje sida. 
  5. Hyvla rödkålen med en mandolin eller osthyvel. 
  6. Fördela gröna blad på rågbröden, lägg på nystekta burgare, hummus samt rödkål och avsluta med brödlocken. 

Hugg in!   

Tid: ca 30 min (plus tid för morotshummus) 

Prova gärna receptet på Krispig Fisktaco med ingefära och rödkålsslaw ur samma kokbok. 

Grönare middagar

Författare: Johanna Andersson och Caroline Wilbois 

Foto: Sofia Kallner 

Förlag: Norstedts, 2021