Lamkotletter på grön bädd på en tallrik
Ingredienser:
  • 8 lammkotletter
  • 2 kvistar enris

Marinad 

  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 3 msk matolja
  • 1 msk japansk sojasås

Chilisås  

  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök
  • 2 krm peppar
  • 1 krm salt
  • 1 dl matolja
  • 2 msk vinäger (röd eller vit)
  • 2 msk japansk sojasås

Lammkotletter

RECEPT

Jag brukar grilla mitt lamm med lite enris för att få en god smak och en härlig doft. Har du tillgång till enris kan du därför lägga i två rejäla kvistar på glöden innan du lagar lammet. Servera gärna med nykokt potatis.

Ingredienser:
  • 8 lammkotletter
  • 2 kvistar enris

Marinad 

  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 3 msk matolja
  • 1 msk japansk sojasås

Chilisås  

  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök
  • 2 krm peppar
  • 1 krm salt
  • 1 dl matolja
  • 2 msk vinäger (röd eller vit)
  • 2 msk japansk sojasås
Gör så här:
  1. Blanda salt, peppar, matolja och sojasås till en enkel marinad. Pensla sedan på marinaden på lammkotletterna. Låt dra i ca 30 minuter.
  2. Hacka under tiden chili, vitlök och schalottenlök fint. Blanda ner dem med peppar, salt, matolja, vinäger och sojasås. Rör om.
  3. Låt lammkotletterna ligga framme i rumstemperatur en stund så de inte är kylskåpskalla. Grilla sedan lammkotletterna enligt instruktionerna och servera med chilisåsen.

Så grillar du 

Se till att grillkolen har en bra glöd och lägg ner enriset. Grilla köttet på ganska hög värme utan lock tills kotletterna får en fin yta. Använd köttermometer för att bedöma när de är klara. Vill du ha dem genomlagade kan du sedan lägga på locket och låta dem dra någon minut till.

Prova gärna receptet på grillad hälleflundra med purjolök och grillade morötter ur samma bok.

Ekstedt grillar Knep och hemligheter

Författare Niklas Ekstedt 

Foto Petter Bäcklund 

Förlag Bookmark Förlag

Knep och hemligheter är det som gäller vid grillning, menar Niklas Ekstedt som tillbringat otaliga timmar vid elden för att uppnå den erfarenhet bara övning kan ge en.

Med en citron undviks att fisken bränner fast. En näve hö tar fram nya smaker. En perfekt glöd eller en brinnande vedklamp som nyttjas rätt sätt kan skjuta måltiden till nya höjder. ”En rätt använd teknik blir en ingrediens som förstärker och förhöjer varje rätt. Kolet, veden, elden blir en del av själva upplevelsen”, som Niklas Ekstedt skriver i förordet till Ekstedt grillar – knep och hemligheter.