Grillad fiskbit i paket
Ingredienser:
  • 600 g hälleflundra 
  • 2 purjolökar 
  • 1 msk fänkålsfrön 
  • 2 kvistar basilika 
  • 4 msk smör 
  • 4 msk olivolja 
  • 1 tsk salt 

Grillad hälleflundra med purjolök

RECEPT

Fiskpaket är inte bara smidigt och roligt att laga, utan blir också riktigt gott. Servera gärna direkt i paketen tillsammans med nykokt ris för riktig vildmarkskänsla.

Ingredienser:
  • 600 g hälleflundra 
  • 2 purjolökar 
  • 1 msk fänkålsfrön 
  • 2 kvistar basilika 
  • 4 msk smör 
  • 4 msk olivolja 
  • 1 tsk salt 
Gör så här:
  1. Börja med att skära ner hälleflundran i 4 portionsbitar. Skär sedan lagom stora bitar av smörpapper så att man kan göra ett paket av varje fiskbit. 
  2. Skiva purjolöken tunt. Lägg fisken i paketen tillsammans med purjolök, fänkålsfrön, basilika och smör. Ringla över olivolja och lite salt. 
  3. Vik ihop paketen och grilla enligt instruktionerna.  

Så grillar du  

Använd bara briketter och placera dem i ena halvan av grillen. Starta grillningen när briketterna fått en bra glöd. Placera paketen bredvid glöden på gallret och grilla med stängt lock. Paketen ska tillagas på hög värme i ca 20 minuter. Använd köttermometer för att se att fisken är färdiglagad.

Prova gärna receptet på grillade morötter och lammkotletter ur samma bok. 

Ekstedt grillar Knep och hemligheter

Författare Niklas Ekstedt 

Foto Petter Bäcklund 

Förlag Bookmark Förlag

Knep och hemligheter är det som gäller vid grillning, menar Niklas Ekstedt som tillbringat otaliga timmar vid elden för att uppnå den erfarenhet bara övning kan ge en.

Med en citron undviks att fisken bränner fast. En näve hö tar fram nya smaker. En perfekt glöd eller en brinnande vedklamp som nyttjas rätt sätt kan skjuta måltiden till nya höjder. ”En rätt använd teknik blir en ingrediens som förstärker och förhöjer varje rätt. Kolet, veden, elden blir en del av själva upplevelsen”, som Niklas Ekstedt skriver i förordet till Ekstedt grillar – knep och hemligheter.