Ingredienser:
Gös
- 1 hel gös eller abborre (1–1 ½ kg, urtagen och fjällad)
- 1 knippe haricots verts
- ½ kg kokt kyld potatis
- 2 msk kapris
- 1 msk hackad dill
- salt
- citronklyftor till servering
Vitlökscréme
- 3 msk vatten
- 2 msk fransk senap
- 2 äggulor
- 1 msk citronjuice
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl olivolja
Helgrillad gös med vitlökscrème och potatissallad
RECEPT
Att äta fisk flera gånger i veckan är nyttigt. Om potatissalladen serveras kall så återbildas en del av den resistenta stärkelsen. Då stiger inte blodsockret så mycket av den kokta potatisen.
Ingredienser:
Gös
- 1 hel gös eller abborre (1–1 ½ kg, urtagen och fjällad)
- 1 knippe haricots verts
- ½ kg kokt kyld potatis
- 2 msk kapris
- 1 msk hackad dill
- salt
- citronklyftor till servering
Vitlökscréme
- 3 msk vatten
- 2 msk fransk senap
- 2 äggulor
- 1 msk citronjuice
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl olivolja
Gör så här:
- Koka haricots vertsen 20 sekunder i saltat vatten. Kyl ner i kallt vatten. Låt rinna av i en sil.
- Skär potatisen i ca 3 x 3 cm stora tärningar.
- Vispa ihop vatten, senap, ägggula och citronjuice. Riv vitlöken och tillsätt den.
- Fortsätt vispa och tillsätt olivolja i en jämn stråle till krämig konsistens till en vitlökscrème. Om det blir för tjockt, tillsätt någon sked vatten.
- Blanda potatis, bönor, kapris, dill och några skedar vitlökscrème. Smaka av med mer vitlök om så önskas.
- Gnid in fisken med rikligt med salt.
- Grilla eller tillaga fisken i ugn på 175°C i 20–40 minuter, beroende på storlek på fisken. Innertemperaturen ska bli ca 48°C.
- Servera med citronklyftor, potatissallad och extra vitlökscrème.
Ur Happy Food 2.0
Författare: Niklas Ekstedt & Henrik Ennart
Foto: David Loftus
Förlag: Bookmark förlag (2018)
Vägen till lycka går...genom magen såklart! Det menar i alla fall författarna bakom boken Happy Food 2.0, Niklas Ekstedt och Henrik Ennart. De vill inte bara lära läsarna att laga god mat, utan även upplysa om allt runt omkring.