Helgrillad gös på ett papper och kall potatissallad med vitlökscreme och haricots verts och citron på en tallrik
Ingredienser:

Gös

  • 1 hel gös eller abborre (1–1 ½ kg, urtagen och fjällad)
  • 1 knippe haricots verts
  • ½ kg kokt kyld potatis
  • 2 msk kapris
  • 1 msk hackad dill
  • salt
  • citronklyftor till servering

Vitlökscréme

  • 3 msk vatten
  • 2 msk fransk senap
  • 2 äggulor
  • 1 msk citronjuice
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja

Helgrillad gös med vitlökscrème och potatissallad

RECEPT

Att äta fisk flera gånger i veckan är nyttigt. Om potatissalladen serveras kall så återbildas en del av den resistenta stärkelsen. Då stiger inte blodsockret så mycket av den kokta potatisen.

Ingredienser:

Gös

  • 1 hel gös eller abborre (1–1 ½ kg, urtagen och fjällad)
  • 1 knippe haricots verts
  • ½ kg kokt kyld potatis
  • 2 msk kapris
  • 1 msk hackad dill
  • salt
  • citronklyftor till servering

Vitlökscréme

  • 3 msk vatten
  • 2 msk fransk senap
  • 2 äggulor
  • 1 msk citronjuice
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja
Gör så här:
  1. Koka haricots vertsen 20 sekunder i saltat vatten. Kyl ner i kallt vatten. Låt rinna av i en sil.
  2. Skär potatisen i ca 3 x 3 cm stora tärningar.
  3. Vispa ihop vatten, senap, ägggula och citronjuice. Riv vitlöken och tillsätt den.
  4. Fortsätt vispa och tillsätt olivolja i en jämn stråle till krämig konsistens till en vitlökscrème. Om det blir för tjockt, tillsätt någon sked vatten.
  5. Blanda potatis, bönor, kapris, dill och några skedar vitlökscrème. Smaka av med mer vitlök om så önskas.
  6. Gnid in fisken med rikligt med salt.
  7. Grilla eller tillaga fisken i ugn på 175°C i 20–40 minuter, beroende på storlek på fisken. Innertemperaturen ska bli ca 48°C.
  8. Servera med citronklyftor, potatissallad och extra vitlökscrème.

Ur Happy Food 2.0

Författare: Niklas Ekstedt & Henrik Ennart
Foto: David Loftus
Förlag: Bookmark förlag (2018)

Vägen till lycka går...genom magen såklart! Det menar i alla fall författarna bakom boken Happy Food 2.0, Niklas Ekstedt och Henrik Ennart. De vill inte bara lära läsarna att laga god mat, utan även upplysa om allt runt omkring.