Grillad strömmig med färgglad sallad upplagda på serveringsfat
Ingredienser:

4 portioner

  • 500 g strömmingsfiléer 
  • ½ dl olivolja 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • finrivna 1 tsk chiliflakes 
  • ½ tsk salt 
  • ½ huvudsallad, plockade blad  

Dippsås 

  • ¾ dl fisksås 
  • 3 lime, rivet skal och saft 
  • 1 röd chili, finhackad 
  • ½ silverlök, finhackad 
  • 1 kruka koriander, hackad 
  • 1 tsk strösocker  

Regnbågssallad 

  • 1 knippe rädisor 
  • ½ liter jordgubbar 
  • 1 ask ärtskott 
  • ½ huvudsallad, plockade blad 
  • 1 kruka mynta 

Grillad strömming med regnbågssallad

RECEPT

Det är inte alla som vet att man kan grilla strömming, men det kan man och gott som tusan blir det! Trä filéerna på grillspett och servera med en härligt krispig, smakrik och färgstark sallad i regnbågens alla färger.

Ingredienser:

4 portioner

  • 500 g strömmingsfiléer 
  • ½ dl olivolja 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • finrivna 1 tsk chiliflakes 
  • ½ tsk salt 
  • ½ huvudsallad, plockade blad  

Dippsås 

  • ¾ dl fisksås 
  • 3 lime, rivet skal och saft 
  • 1 röd chili, finhackad 
  • ½ silverlök, finhackad 
  • 1 kruka koriander, hackad 
  • 1 tsk strösocker  

Regnbågssallad 

  • 1 knippe rädisor 
  • ½ liter jordgubbar 
  • 1 ask ärtskott 
  • ½ huvudsallad, plockade blad 
  • 1 kruka mynta 
Gör så här:
  1. Dra ur ryggfenan och dra av skinnet på strömmingen. 
  2. Blanda olja, vitlök, chiliflakes och salt. 
  3. Häll oljan över strömmingen och blanda väl. 
  4. Trä strömmingsfiléerna på grillspett och marinera 20 minuter i kylen.  

Dippsås 

Rör ihop fisksås, limeskal och saft, chili, silverlök, koriander och socker i en skål.  

Regnbågssallad 

  1. Skiva rädisorna tunt på mandolin. Lägg dem i kallt vatten så att de blir krispiga. 
  2. Snoppa, dela och skiva jordgubbarna. 
  3. Skär av stjälkarna, cirka 4 cm, på ärtskotten. 
  4. Häll av rädisorna. 
  5. Lägg salladsbladen på ett fat och fördela jordgubbar, rädisor, ärtskott och myntablad över salladen. 
  6. Ringla över hälften av dippsåsen.  

Servering 

  1. Grilla fiskspetten på direkt värme cirka 3–4 minuter, vänd dem då och då. 
  2. Lägg salladsbladen i en skål och lägg på spetten. 
  3. Servera fiskspetten med regnbågssallad och resterande dippsås.

Prova gärna receptet på Blomkålstroganoff ur samma kokbok.

Musslor och morötter

Vardagsrecept på hållbara råvaror 

Författare Louise Johansson 

Förlag  Natur & Kultur, 2023 

Foto Martina Ankarfyr och Anna Larsson