Ingredienser:
4-6 portioner
- 12 dl kokta svarta bönor, motsvarar 400 g torkade, eller 4 burkar kokta à 400 g
- 80 g pancetta, finhackad
- 75 g smör
- 2 dl finhackad gul lök
- 2 msk finriven vitlök
- 1 dl finhackad koriander, använd även stjälkar
- 3 msk fermenterade svarta bönor i chiliolja, gärna Lao Gan Ma
SERVERING
- 4–6 stekta ägg
- 2 salladslökar,
- finhackade koriander, plockade blad
- chiliolja, ur burken med fermenterade bönor
Svingoda refried Beans med Koriander och Chiliolja
RECEPT
Ett bra och enkelt tips för en vardag. Köp en burk av Lao Gan Ma:s preserved black beans in chili oil- fermeterade svarta bönor i chiliolja. De ger sting, sälta och umami åt det mesta och håller en evighet i kylen. Pancetta kan ersättas med bacon eller uteslutas helt. Servera med stekt ägg, salladslök, koriander och chiliolja ur burken.
Ingredienser:
4-6 portioner
- 12 dl kokta svarta bönor, motsvarar 400 g torkade, eller 4 burkar kokta à 400 g
- 80 g pancetta, finhackad
- 75 g smör
- 2 dl finhackad gul lök
- 2 msk finriven vitlök
- 1 dl finhackad koriander, använd även stjälkar
- 3 msk fermenterade svarta bönor i chiliolja, gärna Lao Gan Ma
SERVERING
- 4–6 stekta ägg
- 2 salladslökar,
- finhackade koriander, plockade blad
- chiliolja, ur burken med fermenterade bönor
Gör så här:
- Blötlägg och koka bönorna enligt instruktion på förpackningen, alternativt använd färdigkokta på burk som du häller av.
- Lägg pancettan i kall stekpanna, sätt på värmen och stek 10–15 minuter på medelvärme. Det gör att fettet smälter och fläsket blir krispigt och gott.
- Höj värmen något och smält smöret.
- Stek lök, vitlök, koriander och chili bönpasta i 5 minuter, rör därefter i de vanliga svarta bönorna.
- Stöt eller mosa bönorna tills omkring hälften är mosade. Har du kokspad kvar kan du späda med lite av detta, använd annars vatten tills konsistensen blir silkig.
- Servera med stekt ägg, salladslök, koriander och chiliolja ur burken.
Prova gärna att servera Hyvlad fänkål, citrus och gröna linser till, se recept här ur samma kokbok.