Tallrik med refried beans med koriander och ciliolja upplagt plus en gaffel och ett stekt ägg
Ingredienser:

4-6 portioner 

  • 12 dl kokta svarta bönor, motsvarar 400 g torkade, eller 4 burkar kokta à 400 g  
  • 80 g pancetta, finhackad  
  • 75 g smör  
  • 2 dl finhackad gul lök  
  • 2 msk finriven vitlök  
  • 1 dl finhackad koriander, använd även stjälkar  
  • 3 msk fermenterade svarta bönor i chiliolja, gärna Lao Gan Ma 

SERVERING  

  • 4–6 stekta ägg  
  • 2 salladslökar, 
  • finhackade  koriander, plockade blad  
  • chiliolja, ur burken med fermenterade bönor 

Svingoda refried Beans med Koriander och Chiliolja

RECEPT

Ett bra och enkelt tips för en vardag. Köp en burk av Lao Gan Ma:s preserved black beans in chili oil- fermeterade svarta bönor i chiliolja. De ger sting, sälta och umami åt det mesta och håller en evighet i kylen. Pancetta kan ersättas med bacon eller uteslutas helt. Servera med stekt ägg, salladslök, koriander och chiliolja ur burken.

Ingredienser:

4-6 portioner 

  • 12 dl kokta svarta bönor, motsvarar 400 g torkade, eller 4 burkar kokta à 400 g  
  • 80 g pancetta, finhackad  
  • 75 g smör  
  • 2 dl finhackad gul lök  
  • 2 msk finriven vitlök  
  • 1 dl finhackad koriander, använd även stjälkar  
  • 3 msk fermenterade svarta bönor i chiliolja, gärna Lao Gan Ma 

SERVERING  

  • 4–6 stekta ägg  
  • 2 salladslökar, 
  • finhackade  koriander, plockade blad  
  • chiliolja, ur burken med fermenterade bönor 
Gör så här:
  1. Blötlägg och koka bönorna enligt instruktion på förpackningen, alternativt använd färdigkokta på burk som du häller av. 
  2.  Lägg pancettan i kall stekpanna, sätt på värmen och stek 10–15 minuter på medelvärme. Det gör att fettet smälter och fläsket blir krispigt och gott. 
  3. Höj värmen något och smält smöret. 
  4. Stek lök, vitlök, koriander och chili bönpasta i 5 minuter, rör därefter i de vanliga svarta bönorna.   
  5. Stöt eller mosa bönorna tills omkring hälften är mosade. Har du kokspad kvar kan du späda med lite av detta, använd annars vatten tills konsistensen blir silkig.  
  6. Servera med stekt ägg, salladslök, koriander och chiliolja ur burken.

Prova gärna att servera Hyvlad fänkål, citrus och gröna linser till, se recept här ur samma kokbok. 

Torkade och konserverade ärtor, linser & bönor

 I Torkade och konserverade ärtor, linser och bönor står svenskodlade ärtor, bönor och linser i centrum. Baljväxter är klimatsmarta, och näringstäta- rika på protein, järn, zink och långsamma kolhydrater. De sänker blodsockret höjer mättnadskänslan. Och kostar en bråkdel av vad kött kostar. 

Författare: Jenny Damberg

Foto: Lennart Weibull

Förlag: Natur och Kultur, 2024