Tallrik med hyvlad fankål, apelsin, blodgrape och gröna linser
Ingredienser:

4 mindre portioner

  • 1 ½ dl torkade fasta linser (gärna korallins,   grön lins, puylins eller gotlandslins)   
  • 2 apelsiner eller blodgrape, fileade  
  • ½ msk vit balsamvinäger eller god vitvinsvinäger  
  • ½ dl god olivolja  
  • 2 msk finhackad dill  
  • 1 stor fänkål, eller 2 små, tunt hyvlad  
  • pressad saft från citrusresterna  
  • salt och nymald svartpeppar 

Hyvlad fänkål, citrus och gröna linser

RECEPT

En variant på pizzasallad, inspirerad av den som serveras på den napolitanska pizzerian la Piccola Nonna i Stockholm. Den passar utmärkt som tillbehör till kötträtter och som ett inslag på bufféer. Salladen har den syra och sötma som kärvs för att bryta igenom det feta och salta. Det blir både gott och snyggt att blanda apelsin och blodgrape men bara en sorts citrus funkar såklart också.

Ingredienser:

4 mindre portioner

  • 1 ½ dl torkade fasta linser (gärna korallins,   grön lins, puylins eller gotlandslins)   
  • 2 apelsiner eller blodgrape, fileade  
  • ½ msk vit balsamvinäger eller god vitvinsvinäger  
  • ½ dl god olivolja  
  • 2 msk finhackad dill  
  • 1 stor fänkål, eller 2 små, tunt hyvlad  
  • pressad saft från citrusresterna  
  • salt och nymald svartpeppar 
Gör så här:
  1. Koka linserna enligt instruktion på förpackningen.  
  2. Skala och filea citrusen och pressa det som blir över till dressingen.  
  3. Rör ihop vinäger, citrussaft, olivolja, dill och salt till en dressing, och blanda den sen med linserna. Smaka av.
  4. Sväng ihop linserna med fänkål och citrusklyftor. Dra några varv med svartpepparkvarnen och strö över ytterligare lite dill. Servera! 

Prova gärna receptet på Svingoda refried beans med koriander och chiliolja ur samma kokbok. 

Torkade och konserverade ärtor, linser & bönor

 I Torkade och konserverade ärtor, linser och bönor står svenskodlade ärtor, bönor och linser i centrum. Baljväxter är klimatsmarta, och näringstäta- rika på protein, järn, zink och långsamma kolhydrater. De sänker blodsockret höjer mättnadskänslan. Och kostar en bråkdel av vad kött kostar. 

Författare: Jenny Damberg

Foto: Lennart Weibull

Förlag: Natur och Kultur, 2024