
Ingredienser:
Burgare:
6 st burgare
- 250 g torkade gula ärtor
- 1 liten gul lök (cirka 100 g)
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk senapspulver
- 2 tsk torkad koriander
- 1 tsk vitpeppar
- 1 tsk salt
- neutral olja att steka i
Till servering:
- burgarbröd
Pressgurka med dill:
- ½ gurka
- ½ dl ättiksprit 12 %
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 1 knippe dill
- 1 tsk svart senapsfrö
- Paprikamajonnäs:
- 1 burk grillad paprika (ca 200 g)
- 3 msk kikärtsspad (utan salt)
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl neutral olja
- 1 tsk rostat paprikapulver
- ½ citron, saften
- salt
Obs! Anpassa ingredienserna efter egen smak och blodsockerkurva!
Burgare på frasiga gulärtsbiffar
RECEPT
Fler och fler vill äta mer och mer grönt. Här gula burgare med gröna tillbehör.
Ingredienser:
Burgare:
6 st burgare
- 250 g torkade gula ärtor
- 1 liten gul lök (cirka 100 g)
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk senapspulver
- 2 tsk torkad koriander
- 1 tsk vitpeppar
- 1 tsk salt
- neutral olja att steka i
Till servering:
- burgarbröd
Pressgurka med dill:
- ½ gurka
- ½ dl ättiksprit 12 %
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 1 knippe dill
- 1 tsk svart senapsfrö
- Paprikamajonnäs:
- 1 burk grillad paprika (ca 200 g)
- 3 msk kikärtsspad (utan salt)
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl neutral olja
- 1 tsk rostat paprikapulver
- ½ citron, saften
- salt
Obs! Anpassa ingredienserna efter egen smak och blodsockerkurva!
Gör så här:
- Blötlägg ärtorna i minst 10 timmar, gärna över natten.
- Pressgurkan kan du med fördel även den göra en bit i förväg: Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull tills sockret har löst upp sig. Kyl ner lagen ordentligt. Hyvla gurka tunt och hacka dillen. Slå på den kalla lagen på gurkan och blanda med dill och senapsfrö. Låt stå i minst en timme innan servering.
- Skala lök och vitlök och hacka dem grovt. Häll av vattnet från ärtorna, skölj av dem och lägg i en bunke. Tillsätt lök, vitlök, bakpulver samt kryddor. Mixa samman med stavmixer till en slät massa. Se till att du verkligen mixar ner alla större ärtbitar.
- Forma smeten till 6 stora burgare. Innan du börjar steka burgarna, se till att göra klart dina tillbehör!
- Häll av överflödig olja från paprikan (spara och använd till nästa vinägrett) och mixa till en slät kräm. I ett annat kärl, mixa samman kikärtsspad, vitvinsvinäger och senap med en stavmixer. Mixa sedan ner oljan försiktigt, lite i taget, tills du får en tjock konsistens. Smaka av med salt. Blanda med den mixade paprikan, rostat paprikapulver och citronsaft.
- Värm upp olja i en stekpanna på hög värme. Lägg i burgarna och stek tills de är gyllene på båda sidor, cirka 2 minuter på varje sida. Använd rikligt med olja så att de får en fin yta och inte fastnar.
- Servera nystekta burgare tillsammans med burgarbröd, pressgurka med dill, rostad paprikamajonnäs och eventuellt rökt lök.
Ur "Gröna linjen: Bjudmat för veganer och alla andra"
Författare: Alice Knutas, Linn Lundberg
Foto: Lena Lundberg
Förlag: Ordfront förlag