Ingredienser:
4 portioner
- ca 800 g blomkål
- 1 gul lök, finhackad
- 2 tsk curry
- 2 msk smör
- 3 msk tomatpuré
- 3 msk chilisås
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 tsk majsstärkelse utrörd i ca ½ dl vatten
- 2 tsk vitvinsvinäger
- ½ tsk honung
- 2 tsk salt
- 4 portioner havreris
- 1 kruka bladpersilja, hackad
Blomkålstroganoff
RECEPT
Det här är en variant på korv stroganoff. De flesta har säkert ett eget recept eller en version som man har vuxit upp med. Louise Johanssons mamma har lite curry i sin, sen har hon adderat ännu mer gött som hon tycker lyfter såsen. Servera gärna med svenskt havreris, det är supersmarr!
Ingredienser:
4 portioner
- ca 800 g blomkål
- 1 gul lök, finhackad
- 2 tsk curry
- 2 msk smör
- 3 msk tomatpuré
- 3 msk chilisås
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 tsk majsstärkelse utrörd i ca ½ dl vatten
- 2 tsk vitvinsvinäger
- ½ tsk honung
- 2 tsk salt
- 4 portioner havreris
- 1 kruka bladpersilja, hackad
Gör så här:
- Ansa blomkålen och skär ut roten med en skalkniv. Skär gärna av lite av topparna, spara och strö över vid servering. Skär buketter och stammen i cirka 3 cm stora bitar.
- Fräs blomkål, lök och curry i smör cirka 3 minuter på medelvärme. Tillsätt tomatpuré och chilisås och fräs ytterligare 1 minut.
- Häll i grädde, vatten och buljongtärning. Sjud på svag värme under lock cirka 8 minuter.
- Red av blomkålssåsen med majsstärkelse och smaksätt med vinäger, honung och salt. Koka havreriset i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.
- Blanda med persilja och servera med blomkålsstroganoffen.
Prova gärna receptet på Grillad strömming med regnbågssallad ur samma kokbok.