Blomkålspizza med kalkonskivor på en plåt
Ingredienser:

4 portioner

  • 2 blomkålshuvuden
  • 4 ägg
  • 4 dl riven ost, 10 %
  • pizzakrydda efter smak
  • 3 dl pizzasås
  • 200 g rökt kalkon/lufttorkad skinka

Olgas Blomkålspizza

RECEPT

Annorlunda god och proteinrik pizza med blomkål och kalkon.

Ingredienser:

4 portioner

  • 2 blomkålshuvuden
  • 4 ägg
  • 4 dl riven ost, 10 %
  • pizzakrydda efter smak
  • 3 dl pizzasås
  • 200 g rökt kalkon/lufttorkad skinka
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Koka blomkålen tills den blir ordentligt mjuk – det tar några minuter. Mosa den och krama ur all vätska.
  • Blanda blomkålsmassan med äggen och 80 procent av osten – krydda med pizzakryddan. Krama ur vätska ännu en gång från ”degen”. Forma bollar av degen och platta ut till pizzor på en plåt med bakplåtspapper penslat med lite olja.
  • Förgrädda i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut pizzorna, bred på tomatsås och toppa med resten av osten plus skinkan. Sätt pizzorna i ugnen igen och grädda tills osten har smält.

Protein 27 g • Kolhydrater 8 g • Fett 11 g • Kcal 272

PS. Du kan även byta ut en del av blomkålen mot broccoli, och en del av osten mot mozzarella. Ett annat tips är att göra blomkålsbröd: Gör massan som vanligt och forma flera mindre bottnar utan topping eller sås. Grädda, låt svalna och ät som bröd.

Ur "Olgas Mat"

Författare: Olga Rönnberg

Foto: Kristian Pohl och Frida Wismar

Förlag: Fitnessförlaget

Boken Olgas Mat är laddad med rätter som smakar gott och fyller på med näring och energi som gör att du klarar av träning och vardagsliv.

Här finns recept för veckans alla måltider. Frukost, lunch, middag – och mellanmål. Rätterna är snabblagade och näringsberäknade, så att du vet exakt vad du stoppar i dig. Här finns även tips på hur du med små medel får rätterna att passa för hela familjen.

Det finns flera avsnitt om näringsämnen, kalorier, varför du inte ska banta, och hur du bäst planerar dina mål efter din träning. Boken innehåller också matstrategier som kan fungera när du utsätts för frestelser. Du lär dig hur du ska tänka kring kosten på ett sunt och hållbart sätt – enligt Olga Rönnberg, personlig tränare med över 88 000 följare på Facebook.