
Ingredienser:
2 portioner
Spett
- 300 g kålrot
- 1 ägg
- 1⁄2 dl sesamfrön
- salt och svartpeppar
- 1 msk olivolja
- grillspett i trä
Nudelsallad
- 300 g sjögräsnudlar
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 tsk sesamolja
- 2 msk sesamfrön + lite extra att strö över
- 1⁄2 msk riven färsk ingefära
- 1 msk sweet chilisås
- 1 msk soja
- 100 g frysta sojabönor
- 100 g färska sockerärter
- Jordnötssås
- 100 g osötat jordnötssmör
- 2 msk soja
- 1⁄2 dl vatten
- 100 g kokosgrädde (1 dl)
- salt och svartpeppar
- Garnering
- färsk mynta och limeskivor
950 kcal/portion
Sesampanerade kålrotsspett med nudelsallad
RECEPT
Spett på vegetariskt vis med lite kolhydrater.
Ingredienser:
2 portioner
Spett
- 300 g kålrot
- 1 ägg
- 1⁄2 dl sesamfrön
- salt och svartpeppar
- 1 msk olivolja
- grillspett i trä
Nudelsallad
- 300 g sjögräsnudlar
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 tsk sesamolja
- 2 msk sesamfrön + lite extra att strö över
- 1⁄2 msk riven färsk ingefära
- 1 msk sweet chilisås
- 1 msk soja
- 100 g frysta sojabönor
- 100 g färska sockerärter
- Jordnötssås
- 100 g osötat jordnötssmör
- 2 msk soja
- 1⁄2 dl vatten
- 100 g kokosgrädde (1 dl)
- salt och svartpeppar
- Garnering
- färsk mynta och limeskivor
950 kcal/portion
Gör så här:
- Börja med jordnötssåsen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm under vispning tills såsen har blivit slät.
- Skala och skär kålroten i cirka 2 cm stora tärningar. Koka tärningarna i vatten i cirka 10 min, tills de blir mjuka. Häll av vattnet och låt kålroten svalna.
- Vispa upp ägget lätt i en djup tallrik. Blanda sesamfrön, salt och svartpeppar i en annan djup tallrik. Vänd runt kålrotstärningarna i äggsmeten och därefter i tallriken med sesamfrön och kryddor. Trä upp tärningarna på spett.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn spetten runt om tills de har fått en gyllenbrun färg.
- Skölj sjögräsnudlarna i kallt vatten. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna med sesamolja och fräs vitlök, sesamfrön, ingefära, sweet chilisås och soja under omrörning i någon minut. Blanda ner sjögräsnudlar och sojabönor. Smaka av med salt och peppar.
- Strimla sockerärterna och lägg upp på tallrikar. Lägg på nudelsallad och spett. Garnera med lite sesamfrö, färsk mynta och lime. Servera med jordnötssåsen.
Ur "Gröna kickstarter med Ulrika"
Författare: Ulrika Davidsson
Foto: Ulrika Pousette
Förlag: Bonnier Fakta
Kostrådgivaren Ulrika Davidsson har till 2017 gett ut över 25 (!) kokböcker. Den röda tråden i hennes böcker är lågkolhydratkost och viktminskning. Nu kommer hon med en bok som inriktar sig på vegetarisk mat – Gröna kickstarter med Ulrika.