Sesampanerade kålspett med nudlar och sockerärtor på en vit tallrik. Jordnötsås i en skål brevid
Ingredienser:

2 portioner

Spett

  • 300 g kålrot
  • 1 ägg
  • 1⁄2 dl sesamfrön
  • salt och svartpeppar 
  • 1 msk olivolja 
  • grillspett i trä

Nudelsallad

  • 300 g sjögräsnudlar
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk sesamfrön + lite extra att strö över 
  • 1⁄2 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 msk soja
  • 100 g frysta sojabönor
  • 100 g färska sockerärter
  • Jordnötssås
  • 100 g osötat jordnötssmör
  • 2 msk soja
  • 1⁄2 dl vatten
  • 100 g kokosgrädde (1 dl)
  • salt och svartpeppar
  • Garnering
  • färsk mynta och limeskivor

950 kcal/portion

Sesampanerade kålrotsspett med nudelsallad

RECEPT

Spett på vegetariskt vis med lite kolhydrater.

Ingredienser:

2 portioner

Spett

  • 300 g kålrot
  • 1 ägg
  • 1⁄2 dl sesamfrön
  • salt och svartpeppar 
  • 1 msk olivolja 
  • grillspett i trä

Nudelsallad

  • 300 g sjögräsnudlar
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk sesamfrön + lite extra att strö över 
  • 1⁄2 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 msk soja
  • 100 g frysta sojabönor
  • 100 g färska sockerärter
  • Jordnötssås
  • 100 g osötat jordnötssmör
  • 2 msk soja
  • 1⁄2 dl vatten
  • 100 g kokosgrädde (1 dl)
  • salt och svartpeppar
  • Garnering
  • färsk mynta och limeskivor

950 kcal/portion

Gör så här:
  • Börja med jordnötssåsen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm under vispning tills såsen har blivit slät.
  • Skala och skär kålroten i cirka 2 cm stora tärningar. Koka tärningarna i vatten i cirka 10 min, tills de blir mjuka. Häll av vattnet och låt kålroten svalna.
  • Vispa upp ägget lätt i en djup tallrik. Blanda sesamfrön, salt och svartpeppar i en annan djup tallrik. Vänd runt kålrotstärningarna i äggsmeten och därefter i tallriken med sesamfrön och kryddor. Trä upp tärningarna på spett.
  • Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn spetten runt om tills de har fått en gyllenbrun färg.
  • Skölj sjögräsnudlarna i kallt vatten. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna med sesamolja och fräs vitlök, sesamfrön, ingefära, sweet chilisås och soja under omrörning i någon minut. Blanda ner sjögräsnudlar och sojabönor. Smaka av med salt och peppar.
  • Strimla sockerärterna och lägg upp på tallrikar. Lägg på nudelsallad och spett. Garnera med lite sesamfrö, färsk mynta och lime. Servera med jordnötssåsen.

Ur "Gröna kickstarter med Ulrika"

Författare: Ulrika Davidsson
Foto: Ulrika Pousette
Förlag: Bonnier Fakta

Kostrådgivaren Ulrika Davidsson har till 2017 gett ut över 25 (!) kokböcker. Den röda tråden i hennes böcker är lågkolhydratkost och viktminskning. Nu kommer hon med en bok som inriktar sig på vegetarisk mat – Gröna kickstarter med Ulrika.