
Ingredienser:
4 portioner
- 800 g aubergine
- 1 tsk salt
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 800 g krossade tomater
- 1 msk honung
- ½ msk balsamvinäger
- salt och grovmalen svartpeppar
- 375 g mozzarella
- 1 kruka basilika
- 3 dl finriven parmesan
Tid 50 min. Ugn 200°.
Melanzane alla parmigiana
RECEPT
Vad sägs om en gryta med aubergine och mozzarella, toppad med parmesan!?
Ingredienser:
4 portioner
- 800 g aubergine
- 1 tsk salt
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 800 g krossade tomater
- 1 msk honung
- ½ msk balsamvinäger
- salt och grovmalen svartpeppar
- 375 g mozzarella
- 1 kruka basilika
- 3 dl finriven parmesan
Tid 50 min. Ugn 200°.
Gör så här:
- Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden och lägg ut på t ex en skärbräda. Salta skivorna och låt dem vätska av sig ca 15 min. Torka av vätskan och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta högt upp i ugnen tills de är mjuka och har fått färg, ca 10 min.
- Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp oljan i en kastrull och stek lök och vitlök tills löken mjuknat utan att få färg. Tillsätt tomatpurén och stek
- ytterligare någon minut. Tillsätt krossade tomater, honung och vinäger och låt koka ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Mixa ev såsen slät med en stavmixer.
- Skär mozzarellan i tunna skivor. Varva aubergine, mozzarella och basilikablad i en ugnssäker form, eller fyra ugnssäkra portionsformar. Häll över
- tomatsåsen och strö över parmesanosten. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med en sallad.
Prova gärna
även receptet på Chokladkaka med tofu ur samma bok, eller Quinoakroketter med pistagenötter och chèvre.