Vad gäller för oss som är för smala?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag har blivit diagnosticerad med diabetes 2 och äter blodtryckssänkande medicin som gör mig väldigt yr och matt. Jag är också förbjuden att äta kolhydrater (potatis, vitt ris, vanlig pasta), fett (ska ersättas med light-produkter) och frukter (förutom äpple och päron). Detta leder till att jag går ner i vikt, vilket inte är bra då jag redan är väldigt smal. När jag sedan surfar runt om kostråd så tycker inte jag de stämmer med vad min diabetessköterska ordinerar.  Vad gäller allmänna kostråd utgår de ofta från de som är överviktiga. Men vad gäller för oss som redan är (för) smala? Och är det så att man fortfarande kan äta allt men inte i stora mängder. Vi som är smala har ju ofta inte det bekymret att vi vräker i oss mat och dryck. Jag vill gärna fortsätta äta frukt som banan och citrusfrukter, dricka ett glas juice på morgonen och bre lite marmelad på smörgåsen. 

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Vet inte hur gammal du är och när och hur du fick diagnosen typ 2-diabetes, men jag misstänker att du har relativ insulinbrist, en variant av typ 1-diabetes. Har du fått insulin? Det går inte att ge kostråd om man inte vet vilken typ av diabetes du har. Du måste kolla c-peptid (din egen insulinproduktion) samtidigt med glukos 1.5–2 timmar efter en måltid. Även fastande på morgonen.
Triglycerider är lågt om du har relativ insulinbrist. Du har sannolikt för hög dos av din blodtrycksmedicin eller fel medicin, som sänker pulsen för mycket. Du ska inte bli yr av medicin, som sänker blodtrycket. 

Vänliga hälsningar Kerstin Brismar