Jag har problem med sköldkörtel och vill gå ned i vikt
Jag är en 20 årig tjej som har typ 1-diabetes och vill gå ner i vikt. Jag har läst om att det är svårt att gå ner i vikt om man både har diabetes och äter Levaxin. Jag tränar ofta och äter bra mat, men tycks inte se någon skillnad än. Ska jag ge det mer tid eller hur går man ner i vikt som diabetiker och problem med sköldkörteln?
Jag utgår ifrån att du inte är normalviktig och därför vill gå ner några kilon. Observera att om du är normalviktig så ska du inte gå ner i vikt. Det är bara bra om viktminskningen går långsamt, då det ökar sannolikheten att man får nya vanor som gör att man kan behålla den nya vikten och slipper viktuppgången som annars är vanlig då man återgår mer eller mindre till sina gamla vanor. I början märks det inte så mycket på vågen men midjemåttet kan minska.
Det är inte svårare att gå ner vikt för de som har Levaxin-behandlad hypotyreos (nedsatt sköldkörtelfunktion) än det är för de med normal ämnesomsättning (normal sköldkörtelfunktion). När man får rätt dos Levaxin (syntetiskt sköldkörtelhormon), så får man normal ämnesomsättning, det vill säga normal förbränning, precis densamma som de med normal sköldkörtelfunktion har.
Obehandlad hypotyreos orsakar ofta viktökning på grund av sämre förbränning. Generellt sett består hindren av att gå ner i vikt på svårigheter att äta mindre portioner, att låta bli att småäta mellan målen, att låta bli att äta på kvällen och natten, och på ett starkt sug efter snabba kolhydrater (kost med högt GI), ibland i kombination med fett (till exempel glass, choklad, wienerbröd, pommes frites).
Kraftig övervikt kan således bero på svårigheter att kontrollera födointaget då man saknar eller har sämre mättnadskänsla, har pockande sug efter något att stoppa i munnen, behov av en dopaminkick, och, hos en del, sämre förbränning. De kan i sin tur vara ärftligt, det vill säga olika gener/anlag styr detta och då kan det vara svårare för vissa.
Många har även svårigheter att hinna eller prioritera mer fysisk aktivitet varje dag. Men det går att få kontroll över vikten! När man har typ 1-diabetes och/eller står på insulin så krävs ofta stöd och råd från diabetessköterska, läkare eller dietist när det gäller ändringar i kosten, ökad fysisk aktivitet och justering av insulindoser. Det är jätteviktigt, framför allt för att undvika känningar (lågt blodsocker). Tillgång till kontinuerlig blodsockerkontroll (till exempel CGM eller Freestyle Libre) underlättar möjligheterna till säker blodsockerkontroll vid viktminskningsprogram.
Vänliga hälsningar Kerstin Brismar