Hur ska jag resonera om sötningsmedel?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag har en fundering angående sötningsmedel. Min inställning har alltid varit skeptisk gentemot sötningsmedel i alla dess former, men på senare tid har jag fått höra en del som säger att sötningsmedel inte påverkar blodsockret vilket jag tidigare trott, stämmer det?

Vilken effekt har sötningsmedel på kroppen egentligen?

Och spelar det någon roll vilken typ av sötningsmedel det är?

Min magkänsla säger att sötningsmedel är sämre än socker, även om jag försöker undvika båda två. Men jag märker att min kunskap inte räcker till när jag hamnar i diskussion. Hur ska jag resonera?

Hälsningar, Ali

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Socialstyrelsen skriver i "Kost vid diabetes" om artificiella sötningsmedel som inte ökar blodsockret, såsom aspartam, sackarin och cyklamat. Dessa anses inte farliga för hälsan i små mängder.
Det finns gediget vetenskapligt stöd för att aspartam i låg koncentration (som är fallet när vi använder det) inte är farligt för hälsan. Mer info om dessa sötningsmedel kan du läsa på Livsmedelsverkets webbplats.

Det finns studier som visar att sötningsmedel, inklusive fruktos, (som också ger en uttalad söt smak) påverkar (precis som socker) receptorer i hjärnan, som stimulerar vårt sötsug, det vill säga att äta och dricka mer som är sött, att längta efter socker.

Skillnaden mot vanligt socker är att man behöver mycket lägre mängder av det artificiella sockret eller av fruktos för stimulera dessa receptorer. Av den anledningen så är socker i små mängder bättre än artificiellt socker.
Det har även beskrivits att receptorer i bukspottkörteln, som känner av dessa molekyler, men effekten verkar vara marginell på insulinproduktionen och andra hormoner. Själv har jag studerat effekten av ren fruktos som höjer blodsockret och därmed insulinproduktionen mycket lite. Däremot ökar det fettsyrorna och urinsyra/urat).

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Med vänliga hälsningar Kerstin Brismar