Går ned i vikt men har problem med matsmältning

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag har läst ditt svar i nr 2 av Leva med diabetes om 10/14 dieten. Jag äter lågkolhydratkost, tar två metformin om dagen. Har bra sockervärde. Men behöver gå ner några kilo och definitivt minska på midjemått. Jag har följt 10/14 i fyra veckor, minskat något på kaloriintaget och det funkar: jag har gått ner ett halvt kilo per vecka. Bra. Bara det att matsmältningen inte har följt med, så jag har fått förstoppning. Äter Ex-Lax sedan flera dagar nu. Har du några råd hur jag ska fortsätta? 

Expertens svar:

Tack för din fråga. Mycket bra resultat av din kost. Förstoppning är vanligt, särskilt hos oss kvinnor, och ses ofta vid kalorirestriktion. 

För att undvika förstoppning gäller det att...

  1. Drick dagligen mycket (ca 1,5–2 liter) vatten eller vätska i allmänhet, inklusive sockerfria drycker, mineralvatten, kaffe, te, soppa och buljong.  
  2. Promenera minst 6000 steg per dag, gå i trappor (sätter fart på magen). 
  3. Ät kost rikt på fibrer, fullkorn och frön, finns i till exenmpel hårt bröd, baljväxter, svenska frukter och bär (katrinplommon). 
  4. Om detta inte hjälper rekommenderas Movicol eller motsvarande 1–3 påsar per dag. 
  5. Regelbundna vanor avseende toalettbesök. Låt det inte går för många dagar mellan tarmtömning för att undvika för hård avföring. Om detta inte hjälper, sök din husläkare för hjälp. 

Hoppas detta är svar på din fråga. 

Vänliga hälsningar, Kerstin 

Läs frågan och svaret om 10/14 dieten i Leva med diabetes nr 2-23 här