en man blir undersökt

Budget för Region Stockholm 2025

NYHET

Under två dagar, 12–13 november debatterade regionfullmäktige i Stockholm budgeten för 2025.  Första dagen handlade det framför allt om ekonomi och kollektivtrafik och dag två hälso- och sjukvård. Det blev tydligt att sjukvården har en del utmaningar och att valet av system och modell var i fokus i flera anföranden. 

Betydelsen av primärvården och dess roll fanns det en hel del samstämmighet kring om än lite groll om hur väl förra majoriteten lyckades eller om den nya är på rätt väg. Men bortsätt från all retorik så är de hyfsat överens om primärvårdens betydelse. Primärvårdens andel av sjukvårdsbudgeten ska öka under mandatperioden med sikte på att nå 25 procent år 2030. 
1100 invånare/allmänläkare
Målsättningen är att invånarna ska få vård i rätt tid utan onödig väntan. Ett förslag som finns i budgeten är att utreda införande av ”gröna öar” alltså, utvalda vårdcentraler inom Stockholms läns sjukvårdsområdes primärvård, där det är maximalt 1 100 patienter listade per specialistläkare. Utredningen ska göra en kostnadsberäkning som ska vara klar under första halvåret 2025. Frågan är om det är rätt väg att gå. Dels finns det inte tillräckligt många läkare att tillgå för att genomföra denna förändring i hela verksamheten om projektet visar sig vara lyckosamt, dels är det tveksamt om alla patienter har behov av det. I dagens hälso- och sjukvårdslandskap finns möjligheter till större flexibilitet vad gäller hur vården möter patienterna hur de vill ha sina besök. Hänsyn måste tas till den komplexitet, allvarlighetsgrad de egna förmågor medborgarna i regionen har. Det är enkelt att ta till en modell och tro att den passar alla, men så enkelt är det nog inte. 
 

Konsultationshjälp

läkare i telefon

Något som vi från Diabetes Stockholm sida välkomnar i budgeten och som bland annat lyftes på vår konferens Diabetesdialog Stockholm, är behovet och önskan om att förbättra samt underlätta primärvårdens möjlighet till snabb konsultationshjälp från specialistläkare. Syftet är att snabbare kunna diagnostisera och sätta in rätt behandling direkt samt bidra till ett tätare samarbete mellan primärvården och den områdesspecifika specialistvården.

1177
Under 2025 påbörjas även arbetet med att utreda möjligheten att ge vårdcentralerna ett ökat ansvar gällande telefonrådgivning på dagtid för sina patienter.  Med tanke på att många anställda redan idag vittnar om en orimlig arbetsbörda har vi svårt att förstå detta förslag. I teorin låter det bra men vi undrar om det i dagsläget är möjligt att genomföra i praktiken. 

Minska folkhälsoklyfterna
Skillnaderna i folkhälsa mellan olika grupper och mellan olika delar av Stockholms län är stora. I ytterområdena och länets södra delar är ohälsotalen höga och där finns ett stort behov av förebyggande insatser och behandling. I syfte att minska folkhälsoklyftorna samt göra vårdutbudet mer jämlikt i länet uppdras hälso- och sjukvårdsnämnden att, i samråd med akutsjukhusnämnden, utöka uppdraget inom kardiologisk öppenvård till Södertälje sjukhus för att inrätta ett hjärt- och kärlcentrum i sjukhusets närområde. Behovet är stort och det ska bli intressant att följa projektet.

Vårdarena Stockholm
Ett annat spännande uppdrag som Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås få, är att i nära samarbete med primärvårdsnämnden och i samverkan med sjukhusnämnderna och regionstyrelsen, inrätta Vårdarena Stockholm som ett framtidsinriktat branschforum. Etableringen av Vårdarena Stockholm ska samla både privata och offentliga aktörer inom hälso- och sjukvården och fungera som en plattform för dialog och samverkan. Syftet är att stärka Stockholmsregionens ställning som en ledande aktör inom tjänsteinnovation och utveckling av sjukvårdstjänster, samt att driva på för en modern och innovativ vårdsektor i regionen. I detta arbete är vi gärna en part.
Lite kort om förslag/avgifter som kan vara av intresse:
•    Avgifter för intyg vid diabetes höjs till 437 kr från tidigare 375 kr (16 procent höjning)
•    Patientavgiften för besök på närakut höjs från 250 kronor till 375 kronor.
•    Ortopediska skor, vuxna 1 000 kr/par
•    Prefabricerade skoinlägg. (Avgiftsbefrielse för behandlande inlägg) 150 kr/skoinlägg, 300 kr/par
•    Specialanpassade skoinlägg. (Avgiftsbefrielse för behandlande inlägg) 300 kr/skoinlägg, 600 kr/par
•    Regionstyrelsen uppdras att utreda ny samverkansform i syfte att 
stärka demokratin och inkludera fler grupper i Region Stockholms 
beslutsfattande.
•    Hälso- och sjukvårdsnämnden i samråd med primärvårdsnämnden 
uppdras att utveckla dialogforum med vårdgivare och branschorganisationer, patientorganisationer, professionsorganisationer och fackliga organisationer i samband med det fortsatta arbetet med omställningsplanen. 
 

 

Fakta om högkostnadsskyddet 2025 (beslutas nationellt)

betalar

Läkemedel: Den 1 januari 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 850 kronor till 2 900 kronor. Därefter betalar du inget själv.
Enligt nuvarande modell får man en viss rabatt på läkemedel efter att man betalat 1 425 kronor under ett år. Har man överstigit 2 850 (2900 jan.2026) kronor är medicinen gratis för patienten. Regeringen vill dock ändra nivåerna för högkostnadsskyddet för läkemedel från juli 2025. Enligt uppgifter till Ekot handlar det om en höjning på 500–600 kronor för den lägre gränsen, men det är inget som Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister vill bekräfta.
Öppenvård: Från och med den 1 januari 2025 kommer högkostnadsskyddet i öppen hälso- och sjukvård att höjas med 50 kronor till 1 450 kronor.
Diabetes Stockholm kommer fortsätta att föra dialog med de politiska företrädarna i region Stockholm, både de som sitter i ledningen och de som är i opposition. Allt för en personcentrarad och förbättrad diabetesvård. 

Text: Kristina Söderlund, intressepolitisk chef Diabetes Stockholm