Tallrik med  gul solsoppa, ägghalvor och kryddgrönt i och gul serviett bredvid och under
Ingredienser:

2 portioner

  • 1 liten rödlök
  • 2 morötter
  • ½ blomkålshuvud (ca 300 g)
  • 1 gul paprika
  • 5 dl vatten
  • 1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • ½–1 tsk malen curry
  • ½ msk olivolja
  • 10 sötmandlar
  • 1 dl havremjölk
  • salt och svartpeppar

TILL SERVERING kokta ägghalvor, klippt kryddgrönt, t.ex. krasse

Solsoppa

RECEPT

Det här är en version av Tempelsoppa som är gjord efter samma principer, men har jobbat sig uppåt från Tempelsoppans pandanivå, där inget motstånd överhuvudtaget finns, till något mer solgult och stunsigt.

Ingredienser:

2 portioner

  • 1 liten rödlök
  • 2 morötter
  • ½ blomkålshuvud (ca 300 g)
  • 1 gul paprika
  • 5 dl vatten
  • 1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • ½–1 tsk malen curry
  • ½ msk olivolja
  • 10 sötmandlar
  • 1 dl havremjölk
  • salt och svartpeppar

TILL SERVERING kokta ägghalvor, klippt kryddgrönt, t.ex. krasse

Gör så här:

Tid 35 minuter

  1. Skala och hacka löken grovt. Skala och skär morötterna i stora slantar. Skär blomkålen i stora bitar. Ansa och skär paprikan i grova bitar. Lägg alla grönsaker i en kastrull. Häll på vattnet. Smula i buljongtärningen, krydda med curryn och häll i olivoljan. Koka upp och koka sedan på svag värme under lock i cirka 25 minuter tills grönsakerna är mjuka. Låt svalna något om din mixer kräver det.
  2. Mixa soppan riktigt slät. Hacka mandeln och mixa med havremjölken. Rör ner i soppan. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servera med kokta ägghalvor och klippt kryddgrönt.

Serverad till lunch i en solgul sopptallrik med ett delat löskokt ägg, är detta happy spring. Fullt med fibrer, polyfenoler, fina proteiner och fetter. Hej alla välvilliga laktobaciller i tarmfloran, här kommer ett skepp lastat med godsaker till just er!

Prova gärna receptet på Citronkyckling med crazy greens ur samma kokbok

Ur HÄLSOREVOLUTIONEN KOKBOKEN

Författare: Maria Borelius

Foto: Lennart Weibull

Förlag: Bonnier Fakta

I Hälsorevolutionen kokboken har Maria Borelius vänt på den gamla matpyramiden. I hennes pyramid består basen av gröna blad och olika grönsaker. – Där börjar måltiden, skriver hon.

Maria Borelius är vetenskapsjournalist och biolog, som själv lade om sin kost för ett par år sedan och upplever att hon blivit starkare, piggare, lättare, smärtfri och gladare sedan dess.

Maria Borelius har en bakgrund som företagare, politiker och programledare i tv. Hon har skrivit en rad böcker om vad hon anser är hälsosam kost. Den senaste, Hälsorevolutionen kokboken, är fullmatad med läsning kring hennes syn på mat och hälsa. Ett sextiotal lättlagade recept presenteras, tillsammans med färdiga matscheman och veckoinköpslistor.

I Hälsorevolutionen kokboken har hon vänt på den gamla matpyramiden, som bestod av en bas med ”limpor, pastasnurror, ris och flingor av alla sorter”. I hennes matpyramid består basen istället av gröna blad och grönsaker. "Där börjar måltiden".

I huvudsak menar Maria Borelius att hälsorevolutionen bygger på principen att ta bort tillsatt socker, laktos och gluten. Satsa i stället på att bygga grunden av det fiberrika gröna, protein, gärna från animaliska produkter och nyttiga fetter som olivolja. Toppa med endast en mindre del stärkelserika grönsaker och söta frukter. Hälsosam kost, menar hon, stöttar de bakterier som bryter ner maten vi äter och stärker tarmfloran och immunförsvaret.

Du kan också lyssna på Maria Borelius podd, Hälsorevolutionen, som hon driver tillsammans med förläggaren och journalisten Carina Nunstedt, där hon pratar mer om hälsosam kost.