Skuren kycklingfilé på plåt bland ugnsrostade rotsaker, kikärtor, sallad och en skål med röra
Ingredienser:

4 portioner

Kyckling

  • Kyckling 600 g kycklinglårfilé
  • 1 hel vitlök
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja till stekning salt och svartpeppar

Crazy greens

  • 1 blomkålshuvud (ca 900 g)
  • 1 dl pistaschnötter (ca 60 g)
  • 2 dl färsk dill
  • 2 dl färsk persilja
  • 2 dl färsk koriander
  • ½ citron, skal och saft
  • 1 dl russin (gärna gröna)
  • ½ dl kapris

Citronkyckling med crazy greens

RECEPT

Här lagas vårens kyckling i citron och serveras med riven blomkål. Den blir som fluffig couscous. Vi blandar i russin och pistasch och massor av örter. Det kan ätas både till vardag och fest.

Ingredienser:

4 portioner

Kyckling

  • Kyckling 600 g kycklinglårfilé
  • 1 hel vitlök
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja till stekning salt och svartpeppar

Crazy greens

  • 1 blomkålshuvud (ca 900 g)
  • 1 dl pistaschnötter (ca 60 g)
  • 2 dl färsk dill
  • 2 dl färsk persilja
  • 2 dl färsk koriander
  • ½ citron, skal och saft
  • 1 dl russin (gärna gröna)
  • ½ dl kapris
Gör så här:

Tid: 30 min

  1. Riv blomkålen. Grovhacka pistaschnötterna och rosta dem gyllene i en torr panna. Finhacka dill, persilja och koriander och blanda i en serveringsskål. Tillsätt zest och saft från citron, russin, kapris samt det mesta av pistaschnötterna. Ställ åt sidan.
  2. Salta och peppra kycklingen. Halvera vitlök och citron. Stek kycklingen på hög värme i oljan med skinnsidan nedåt tills den har fått fin färg. Vänd kycklingen och tillsätt vitlök och citron med snittytan nedåt. Täck pannan med ett lock. Låt puttra och bli genomstekt på riktigt låg värme, precis så att man bara ser hur oljan bubblar lätt. Det tar 10–15 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt med en kniv eller kökstermometer.
  3. Koka upp saltat vatten i en rymlig kastrull. Tillsätt blomkålen och låt koka upp. Häll av i durkslag och pressa ur överflödigt vatten med till exempel baksidan av en slev. Blanda ner direkt i serveringsskålen med örterna. Salta, peppra och vänd runt väl.
  4. Skär upp kycklingen i breda bitar. Pressa ner citronsaften från de stekta citronhalvorna i stekskyn. Ringla allt över blomkålen.

Tips!

Kycklinglårfilé är klar vid 70° innertemperatur. Använd gärna en hushållstermometer för att säkerställa att kycklingen är genomstekt, men även för att undvika överstekning. Man vill ju ha sin kyckling supersaftig, eller hur? Lägg på kyckling och vitlökshalvor. Strö över det sista av nötterna.

Pistaschen är en stjärningrediens. Forskning visar att den bidrar mer effektivt än till exempel sötmandel till de goda bakterierna i tarmen. Den är prebiotika, en ”mat” till de bakterier som tillverkar de kortkedjiga fettsyror som kallas butyrat. Butyrat bidrar till att stärka upp tarmväggarnas integritet och påverkar så näringsupptag och hela kroppens hälsa och balans. Butyrat verkar antiinflammatoriskt, misstänks motverka uppkomsten av hjärnsjukdomar samt bidrar också till bättre blodsockerreglering. Pistasch rockar fett, helt enkelt.

Massor med fibrer i blomkålen, polyfenoler i stora mängder i örterna och kaprisen.

Dessutom blir det fina proteiner i både kyckling och pistasch, samt fina omättade fetter i pistaschen.

Prova gärna receptet på Solsoppa ur samma kokbok.

Ur HÄLSOREVOLUTIONEN KOKBOKEN

Författare: Maria Borelius

Foto: Lennart Weibull

Förlag: Bonnier Fakta

I Hälsorevolutionen kokboken har Maria Borelius vänt på den gamla matpyramiden. I hennes pyramid består basen av gröna blad och olika grönsaker. – Där börjar måltiden, skriver hon.

Maria Borelius är vetenskapsjournalist och biolog, som själv lade om sin kost för ett par år sedan och upplever att hon blivit starkare, piggare, lättare, smärtfri och gladare sedan dess.

Maria Borelius har en bakgrund som företagare, politiker och programledare i tv. Hon har skrivit en rad böcker om vad hon anser är hälsosam kost. Den senaste, Hälsorevolutionen kokboken, är fullmatad med läsning kring hennes syn på mat och hälsa. Ett sextiotal lättlagade recept presenteras, tillsammans med färdiga matscheman och veckoinköpslistor.

I Hälsorevolutionen kokboken har hon vänt på den gamla matpyramiden, som bestod av en bas med ”limpor, pastasnurror, ris och flingor av alla sorter”. I hennes matpyramid består basen istället av gröna blad och grönsaker. "Där börjar måltiden".

I huvudsak menar Maria Borelius att hälsorevolutionen bygger på principen att ta bort tillsatt socker, laktos och gluten. Satsa i stället på att bygga grunden av det fiberrika gröna, protein, gärna från animaliska produkter och nyttiga fetter som olivolja. Toppa med endast en mindre del stärkelserika grönsaker och söta frukter. Hälsosam kost, menar hon, stöttar de bakterier som bryter ner maten vi äter och stärker tarmfloran och immunförsvaret.

Du kan också lyssna på Maria Borelius podd, Hälsorevolutionen, som hon driver tillsammans med förläggaren och journalisten Carina Nunstedt, där hon pratar mer om hälsosam kost.