Mapo dofu i en vit karott med torrstekta gröna bönor på en tallrik bredvid
Ingredienser:

4 Portioner

Mapo doufu:

  • 400 g fast tofu (gärna från asiatisk butik = bättre + billigare)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50 gram färsk ingefära
  • 2 tsk sichuanpepparkorn
  • 2 msk neutral olja
  • 2 msk kinesiskt risvin, shaoxing-vin (eller torr sherry)
  • 2 msk chilibönpasta
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 ½ dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 dl rostad chiliolja
  • 2 salladslökar
  • 1 selleristjälk

Torrstekta gröna bönor:

  • 400 g gröna bönor, t. ex. haricot verts
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 gram färsk ingefära
  • 1 msk neutral olja
  • 1 tsk sichuanpepparkorn
  • 3 torkade chilifrukter (alternativt 1 tsk chiliflakes)
  • 3 msk tianjin-konserverat kål (kan uteslutas om det är svårt att hitta, men det är supergott)
  • 2 msk shaoxing vin, kinesiskt risvin (eller torr sherry)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk socker

Till servering:

jasminris

Obs! Anpassa ingredienserna efter egen smak och blodsockerkurva!

Mapo Doufu

RECEPT

Fler och fler vill äta mer och mer grönt. Här en smakrik vegetarisk rätt med tofu och gröna bönor.

Ingredienser:

4 Portioner

Mapo doufu:

  • 400 g fast tofu (gärna från asiatisk butik = bättre + billigare)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50 gram färsk ingefära
  • 2 tsk sichuanpepparkorn
  • 2 msk neutral olja
  • 2 msk kinesiskt risvin, shaoxing-vin (eller torr sherry)
  • 2 msk chilibönpasta
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 ½ dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 dl rostad chiliolja
  • 2 salladslökar
  • 1 selleristjälk

Torrstekta gröna bönor:

  • 400 g gröna bönor, t. ex. haricot verts
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 gram färsk ingefära
  • 1 msk neutral olja
  • 1 tsk sichuanpepparkorn
  • 3 torkade chilifrukter (alternativt 1 tsk chiliflakes)
  • 3 msk tianjin-konserverat kål (kan uteslutas om det är svårt att hitta, men det är supergott)
  • 2 msk shaoxing vin, kinesiskt risvin (eller torr sherry)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk socker

Till servering:

jasminris

Obs! Anpassa ingredienserna efter egen smak och blodsockerkurva!

Gör så här:
  1. Skär tofun i 1 ½ cm stora kuber. Koka upp vatten i en kastrull. Låt tofubitarna koka i vattnet i ca 1 minut, lyft ur dem och lägg åt sidan. Detta gör att tofun blir fastare och håller ihop bättre när du vänder ner den i såsen.
  2. Skölj och koka riset efter paketets instruktioner. Under tiden riset kokar fortsätter du med resterande moment.
  3. Riv eller finhacka 3 vitlöksklyftor och 1 msk ingefära, och mortla 2 tsk sichuanpepparkorn. Värm upp oljan i en wok eller stekpanna med hög kant. Lägg i sichuanpeppar och stek i ca 30 sekunder. Tillsätt därefter vitlök och ingefära, och stek i ytterligare ca 30 sekunder. Häll på risvinet och därefter chilibönpasta,soja och grönsaksbuljong. Rör om och låt koka i någon minut.
  4. Blanda ut majsstärkelsen med 2 tsk vatten och tillsätt i blandningen. Koka i ytterligare någon minut tills blandningen tjocknat en aning. Tillsätt slutligen rostad chiliolja och därefter tofun. Blanda försiktigt så att inte tofun går sönder.
  5. Skär bort ändbitarna på de gröna bönorna och finhacka vitlök och ingefära. Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt bönorna. Stek tills de har fått rikligt med färg. Ta bort pannan från värmen och lägg bönorna åt sidan så länge.
  6. Mortla sichuanpepparkornen grovt. Värm upp pannan igen och stek ingefära och vitlök hastigt. Tillsätt därefter sichuanpepparn och chilin, och eventuellt den konserverade kålen. Tillsätt de gröna bönorna igen.
  7. Blanda samman risvin, soja och socker och häll över bönblandningen. Stek tills det mesta av vätskan har absorberats. Ta bort pannan från värmen och lägg upp bönorna på ett fat.
  8. Skär salladslök och selleri fint och tillsätt hälften av salladslöken i mapo doufun. Lägg upp på ett serveringsfat och toppa med återstående salladslök och selleri. Servera tillsammans med de torrstekta gröna bönorna och nykokt ris.

Ur "Gröna linjen: Bjudmat för veganer och alla andra"

Författare: Alice Knutas, Linn Lundberg

Foto: Lena Lundberg

Förlag: Ordfront förlag