Italienska köttbullar i tomatsås med pasta, toppat med basilika
Ingredienser:

4 portioner

FÄRSBULLAR

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ kruka basilika eller 1 msk torkad oregano
400 g formbar sojafärs
1 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
1 msk japansk soja
salt och rikligt med svartpeppar
olivolja till stekning

TOMATSÅS

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 burk krossade tomater à 400 g
4 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1 ½ dl torkade röda linser
½ kruka basilika
salt och svartpeppar
olivolja till stekning

TILL SERVERING

500 g valfri spagetti
4 msk cashewnötsparmesan
några kvistar färsk basilika

Italienska vegofärsbullar i tomatsås

RECEPT

Spagetti, tomatsås och köttbullar är väldigt gott ihop. Nu för tiden är det också en enkel rätt att veganisera.

Ingredienser:

4 portioner

FÄRSBULLAR

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ kruka basilika eller 1 msk torkad oregano
400 g formbar sojafärs
1 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
1 msk japansk soja
salt och rikligt med svartpeppar
olivolja till stekning

TOMATSÅS

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 burk krossade tomater à 400 g
4 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1 ½ dl torkade röda linser
½ kruka basilika
salt och svartpeppar
olivolja till stekning

TILL SERVERING

500 g valfri spagetti
4 msk cashewnötsparmesan
några kvistar färsk basilika

Gör så här:

FÄRSBULLAR

• Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka också basilikan.
• Blanda färs, lök, vitlök, basilika/oregano, tomatpuré, grönsaksfond och sojasås till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
• Forma smeten till stora bullar, ungefär hälften så stora som tennisbollar.
• Stek bullarna i olivolja på medelhög värme tills de fått fin färg på alla sidor. Låt ligga på eftervärme ett tag så att du är säker på att de blir genomstekta.

TOMATSÅS

• Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka chilin.
• Fräs i en kastrull med olivolja tills det blivit mjukt. Tillsätt därefter krossade tomater, vatten, oregano och linser. Låt koka på medelvärme utan lock tills att linserna blivit mjuka, ca 20 minuter.
• Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
• Mixa såsen slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar och tillsätt hackad basilika.
• Vänd ner färsbullarna i såsen och låt koka 1–2 minuter.

SERVERING

Rör ner den nykokta pastan i tomatsåsen med färsbullarna. Toppa varje portion med 1 msk cashewnötsparmesan och en kvist färsk basilika.

Ur "Vego i världsklass: hållbar mat för en aktiv livsstil"

Författare: Linda Bakkman, Gustav Johansson, Anna Richert
Foto: Stefan Wettainen
Förlag: Nordstedts

Vem älskar inte köttbullar i tomatsås? Kanske är det barndomsminnena av Lady och Lufsen på julafton som gör det, eller så handlar det helt enkelt bara om att spagetti, tomatsås och köttbullar är väldigt goda grejer ihop. Nu för tiden är det också en enkel rätt att veganisera. Fördelen med pasta är att det är väldigt lätt att variera proteinmängden i jämförelse med mängden kolhydrater. Vill du sänka mängden kolhydrater och proteinmaxa rätten så väljer du bönpasta. Om du snarare vill få i dig mer snabba kolhydrater väljer du vanlig pasta. Däremellan finns fullkornspasta med långsammare kolhydrater och ca 15 % protein. Färsbullarna här innehåller bara ca 13 % protein, vilket gör att det snarare är rätten som helhet som är proteinrik, inte bara bullarna i sig.