
4 portioner
- 4 salladslökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk kokosolja
- 600 g frysta gröna ärtor
- 8–10 dl grönsaksbuljong
- 1/2 kruka mynta
- 4 nävar färsk spenat (ca 6 dl)
- 1 msk hackad färsk timjan
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 dl cashewgrädde
- 1 tsk vetegräs
- salt
Topping
- sockerärtor
- ärtskott
- riven pepparrot eller pepparrotscrème
Give peas a chance
RECEPT
Frisk och läskande grön ärtsoppa. Fylld av näring med ärtorna, spenat, timjan och mynta. Toppad med finriven pepparrot, cashewgrädde och lite salt.
4 portioner
- 4 salladslökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk kokosolja
- 600 g frysta gröna ärtor
- 8–10 dl grönsaksbuljong
- 1/2 kruka mynta
- 4 nävar färsk spenat (ca 6 dl)
- 1 msk hackad färsk timjan
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 dl cashewgrädde
- 1 tsk vetegräs
- salt
Topping
- sockerärtor
- ärtskott
- riven pepparrot eller pepparrotscrème
- Skär salladslöken i tunna skivor och hacka vitlöken.
- Fräs i kokosoljan i en gryta 2–4 minuter.
- Rör ner ärtorna och häll på 8 dl buljong.
- Koka upp och låt koka 10 minuter på medelvärme.
- Lägg i hackade blad och stjälkar av mynta (spara några blad till garnering) samt spenat, timjan och vinäger.
- Låt soppan sjuda på svag värme tills spenaten blir mjuk, 3–4 minuter.
- Mixa soppan försiktigt i en mixer.
- Häll tillbaka i grytan och tillsätt cashewgrädde och vetegräs.
- Tillsätt mer buljong om du tycker det behövs och smaka av med lite salt.
- Garnera soppan med mynta, finhackade sockerärtor och ärtskott.
- Lägg på riven pepparrot eller pepparrotscrème.
Gröna ärtor är mikrohälsobomber, som små knallpulver. Och så vansinnigt goda. Grön ärtsoppa är något helt annat än den gula vi äter med fläsk på torsdagar. Elegant, frisk och läskande, särskilt om den är näringsmaxad med spenat, timjan och mynta. Pepparrotscrème gör jag genom att blanda finriven pepparrot, cashewgrädde och lite salt.
Ur "Soup yourself – näringsmaxa med gröna soppor"
Författare: Hanna Dunér
Foto: Lennart Weibull
Förlag: Nordstedts
Soppsäsong!
I vinterkylan är soppor ett gammalt välkänt knep för den som behöver värma själen en aning. Soup yourself bjuder på soppor som inte bara är varma, utan även fulla med grönsaker och näring – samtidigt som alla recept är fria från gluten, tillsatt socker och animalier.