
1 limpa
100 g pumpakärnor
100 g solroskärnor
100 g mandlar
100 g valnötter
100 g linfrö
100 g sesamfrö
1 1/2 tsk joderat salt
5 ekologiska ägg
1 dl kokosolja
Danskt bröd på kärnor, mandel och nötter
RECEPT
Ett bröd som alltid väcker gästernas nyfikenhet: ”Kan man få receptet?”, frågar de. Extremt lättbakat. Och mycket att tugga på!
1 limpa
100 g pumpakärnor
100 g solroskärnor
100 g mandlar
100 g valnötter
100 g linfrö
100 g sesamfrö
1 1/2 tsk joderat salt
5 ekologiska ägg
1 dl kokosolja
- Sätt ugnen på 130 °.
- Häll alla ingredienser utom kokosoljan i en skål. Rör sist ner oljan så att den fördelar sig med äggen.
- Häll upp brödmassan i ugnsfast form med smort bakplåtsspapper eller i en bakform.
- Baka brödet i en timme mitt i ugnen.
- Låt brödet stå 2–4 timmar i formen så att brödet släpper från formen.
Ur "Välj hälsa! Receptboken – God mat för glad tarm och grön vardag"
Författare: Marianne Bengmark, Stig Bengmark
Foto: Karolina Olson Haglund
Förlag: Volante
Antiinflammatoriska recept från kostforskaren Från kirurg till forskare med fokus på tarmfloran och kostens påverkan på människors hälsa – till kokboksförfattare. 90-åringen Stig Bengmark ger tillsammans med frun Marianne ett smakprov på sina favoritrecept som gynnar hälsan.