Dansk brödlimpa delvis uppskuren på skärbräda
Ingredienser:

1 limpa

100 g pumpakärnor

100 g solroskärnor

100 g mandlar

100 g valnötter

100 g linfrö

100 g sesamfrö

1 1/2 tsk joderat salt

5 ekologiska ägg

1 dl kokosolja

Danskt bröd på kärnor, mandel och nötter

RECEPT

Ett bröd som alltid väcker gästernas nyfikenhet: ”Kan man få receptet?”, frågar de. Extremt lättbakat. Och mycket att tugga på!

Ingredienser:

1 limpa

100 g pumpakärnor

100 g solroskärnor

100 g mandlar

100 g valnötter

100 g linfrö

100 g sesamfrö

1 1/2 tsk joderat salt

5 ekologiska ägg

1 dl kokosolja

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 130 °.
  • Häll alla ingredienser utom kokosoljan i en skål. Rör sist ner oljan så att den fördelar sig med äggen.
  • Häll upp brödmassan i ugnsfast form med smort bakplåtsspapper eller i en bakform.
  • Baka brödet i en timme mitt i ugnen.
  • Låt brödet stå 2–4 timmar i formen så att brödet släpper från formen.

Ur "Välj hälsa! Receptboken – God mat för glad tarm och grön vardag"

Författare: Marianne Bengmark, Stig Bengmark
Foto: Karolina Olson Haglund
Förlag: Volante

Antiinflammatoriska recept från kostforskaren Från kirurg till forskare med fokus på tarmfloran och kostens påverkan på människors hälsa – till kokboksförfattare. 90-åringen Stig Bengmark ger tillsammans med frun Marianne ett smakprov på sina favoritrecept som gynnar hälsan.