Vilka strategier ska jag välja för att inte få typ 2-diabetes?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Hej! Jag är snart 49 år, kollar mina blodsockervärden regelbundet och har idag fått veta av min läkare på vårdcentralen att jag har prediabetes: mitt sista blodprov (fastande) visade ett blodsockervärde (P-Glukos) på 6.2 mmol/l. Under de senaste fem åren har jag redan vid tre tillfällen haft värden på 6.4 mmol/l (2019), 6.1 mmol/l (2021) och 6.3 mmol/l (2023), men övriga blodprov emellan visade alltid värden under 6.0-gränsen. Min läkare säger nu att reglerna för att fastställa prediabetes har förändrats (förr låg gränsen uppenbarligen på 6.5 mmol/l.) Hon säger också att det egentligen inte finns några riktlinjer i Sverige för behandling av blodsockervärden under 7 mmol/l. Vart kan jag vända mig för att få bra strategier för att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes?  (Jag röker inte, tränar ofta, äter mest nyttig mat, men väger kanske 5 kilo mer än vad jag gjorde för 20 år sedan. Det finns tyvärr en ärftlighet för typ 2-diabetes i familjen, men både min bror och pappa är/var kraftigt överviktiga). Tack på förhand! Vänligen Jesse Huvudsta 

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Hej Jesse! Det finns riktlinjer hur man ska behandla prediabetes, som kan vara en riskfaktor för framtida typ 2-diabetes och även hjärtkärlsjukdom, men för det behövs även ett förhöjt HbA1C (det vi kallar långtidssocker) som berättar om du även har lite för högt blodsocker på dagen efter måltid. Du kan be din vårdcentral om en blodsockermätare (de är gratis), så kan du själv kolla hur ditt blodsocker är 1,5 till 2 tim efter att du ätit. Det bör då helst vara detsamma som strax före du åt eller max 7,7 mmol/l enligt definition. Om det är högre har du hög risk för att få typ 2-diabetes.  I mina egna studier, där vi gjorde sockerbelastning på personer som har diabetes i familjen, så var risken att få typ 2-diabetes förhöjd inom 8–10 år – redan om blodsockret 2 timmar efter sockerbelastningen var högre än faste-värdet. Be din doktor att får göra en sockerbelastning.  Har du däremot bara högt fasteblodsocker så är risken betydligt mindre för framtida typ 2-diabets. Ett högt fasteblodsocker kan bero på fettlever, höga blodfetter (triglycerider) eller att du åt sent kvällen innan provet togs. Vid fettlever har man oftast ett midjemått större än 87 centimeter som kvinna och 101 centimeter som man.  Mina råd till mina patienter är: 1) Fasta 13–12 timmar varje kväll-natt, det vill säga helst från tex 19 till 08 på morgonen. Det ger dig ett ”ät-fönster” på 11–12 timmar.  2) Hoppa inte över frukosten.  3) Byt allt vitt och mjukt bröd till hårt fiberrikt bröd. 4) Undvik kaffebröd, konditorivaror, juice, läsk, saft, vitt ris, pasta (byt till råris och fullkornspasta).  5) Börja gärna måltiden med en liten fiberrik sallad, till exempel vitkålssallad som du kan ta med en dressing på  vinäger och olivolja.  6) Känner du att du måste ha ett mellanmål på eftermiddagen så ta en frukt eller en grönsak/rotfrukt.  7) Om du har för stort midjemått (se ovan) så bör du skära ner på kalorierna och snabba kolhydrater samt dagligen promenera/gå minst 30 minuter. Samma sak gäller om du vill gå ner i vikt.  8) Att ta en snabb promenad efter måltid hjälper till att minska blodsockerökning och att konditions-och styrketräna på sen eftermiddag har visat sig ge ett bättre blodsocker hela nästföljande dag.  Du kan läsa mer om vad du kan göra själv i min bok Koll på Diabetes typ 2 (Bonnier Fakta). Jag ger även ibland mina patienter en medicin som heter Metformin, som ökar insulinkänsligheten så att blodsockret blir lägre. Bra studie har visat att Metformin till personer med prediabetes minskade risken för typ 2-diabetes med 30 procent. Flera stora studier har visat att livsstilsförändring (kost, motion, stresshantering och sömn) var ännu bättre och minskade risken med näsan 60 procent. Detta blev ett långt svar, som jag hoppas kan vara till hjälp.

ur Leva nr 2 2025