Hur ofta ska man kolla blodfetter?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Hur ofta bör man kolla blodfetterna när man har diabetes?

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Höga blodfetter är lika farligt som högt blodtryck och högt blodsocker när det gäller risk för hjärtkärlsjukdom (hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt, kärlsjukdom i benen med risk för amputation, och även för risk för njursvikt). 

Höga blodfetter är också kopplade till leverförfettning och leverskada. Dessutom förstärker (ökar) höga blodfetter risken ytterligare för dessa följdsjukdomar vid diabetes. Därför är det viktigt att ha bra blodfetter, både kolesterol och triglycerider. 

Vi rekommenderar kontroll av blodfetter en gång per år om de är bra, annars fler gånger, för att kontrollera att behandling haft effekt.  Följande blodfetter kontrolleras: triglycerider, kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och non-LDL-kolesterol. Detta är faste-prover. Man kan också ta ApoB och ApoA1 som ej kräver fasta och ger ungefär samma information, det vill säga om blodfetterna är bra eller för höga och kräver behandling. En del mottagningar tar också Lp(a), vilket bara behöver tas en gång, då det är ett lipoprotein som inte påverkas av livsstil, insulinnivå eller mediciner men som är genetiskt styrt och berättar om man har ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Det är bra att kolla Lp(a) om man har någon i familjen som fått hjärtinfarkt eller stroke före 60 års ålder. Är det värdet högt måste man vara extra noga med att sänka blodfetterna. 

Obs, dessa blodprover ska också kollas hos personer med typ 1-diabetes. Det är inte ovanligt att man har höga LDL-kolesterol-värden vid typ 1-diabetes, vilket kräver behandling. Vid typ 1-diabetes har man sällan höga triglycerider, vilket dock är vanligt vid typ 2-diabetes med höga insulinnivåer i blodet och insulinresistens. 

Här är min lista på hur man kan göra själv för att minska höga värden av blodfetter: 

FETT  
Minska intag av mättat fett (fett från gris och ko). 
Undvik transfetter genom att inte äta bakverk, pommes frites eller processad mat. 
Ta bort skinnet från kyckling, kalkon. 
Undvik smör, gräddglass, feta korvar, fet ost. 

KOLHYDRATER
Minimera intag av ”snabba” kolhydrater (socker, söta drycker, juice, mjölmat, bröd utan fullkorn/fibrer, torkad frukt). 
Minimera alkoholintaget. 
Undvik kakor, bullar, vitt bröd och pajer. 

ÖVRIGT  
Öka träning/öka fysisk aktivitet. 
Ät mer fet fisk, omättat fett = olivolja, rapsolja, nötter/mandel och avocado. 
Öka intaget av fibrer: ät mer fullkornsprodukter. Ät mer råa och endast lätt kokta grönsaker och rotfrukter. Ät färsk och/eller fryst osockrad fiberrik frukt/bär, motsvarande 1 frukt eller 1 dl bär varje dag. 

Vänliga hälsningar Kerstin Brismar