Blir det lägre GI efter avsvalning

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Klyftpotatis har ju högt GI, och kokt uppvärmd potatis lågt GI. 

Om jag tar kokt avsvalnad potatis, klyftar den och ugnsbakar, blir det lägre GI än vanlig klyftpotatis?  

Vad har den för GI? (Jag har typ 1-diabetes). 

Hur är det med kall pasta (ofta i sallader) har det lägre GI än varm kokt pasta?  

/Anna 

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Mitt råd, för att få svar på frågan om vilket som är bäst ur sockersynpunkt, till mina patienter är:  testa ditt blodsocker 2 timmar efter intag av exakt samma mängd varm, respektive kall och återuppvärmd pasta eller potatis som du då ätit – tillsammans med exakt samma tillbehör på tallriken. 

Det är svårt att ge exakta svar men generellt får kolhydrater i ris, pasta och potatis – när de svalnas ned, och även senare blir uppvärmda – oftast ett lägre GI, då en del av kolhydraterna omvandlas till resistent stärkelse. 

Kall pasta ger också lägre GI jämfört med varm pasta, men exakt hur mycket går inte att säga – och dessutom är det säkert individuellt. Det handlar oftast inte bara om GI utan om GL, glycemic load av livsmedlet (antal kolhydrater gånger GI/100). Och vad äter man sina kolhydrater med? Fibrer, protein och fett kan minska glykemisk load av måltiden.  

Hoppas att detta hjälper! 

Med vänlig hälsning Kerstin