
Magsmärta - ett bortglömt diabetesdilemma
NYHET
Många personer med diabetes får problem med magen. Och en stor del av läkarkåren har inte kunskap om de olika mag-komplikationer som kan uppstå.
Det menar Per Hellström, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, som håller i utbildningar om magen för SSDF:s medlemmar.
Per Hellström pekar på tre komplikationer, eller parallellsjukdomar, som personer med diabetes kan råka ut för och som orsakar magproblem. Två av komplikationerna beskriver han som ”bortglömda områden”.
– En stor del av läkarkåren har en stor okunskap om detta, säger han.
Celiaki, gastropares och exokrin pankreasinsufficiens är komplikationerna som Per Hellström pekar på under sina utbildningar om magsmärta för personer med typ 1- och typ 2-diabetes.
Glutenintolerans eller celiaki är relativt vanligt vid typ 1-diabetes. Celiaki innebär att patienterna får påtagliga symptom från magen, ofta med smärta och kräkningar.
– Det är enkelt att behandla men samtidigt väldigt besvärligt, för det handlar om en mycket begränsad diet, att undvika socker för diabetessjukdomen och i huvudsak mjöl för celiakilin, säger Per Hellström.
Då gäller det att ha stor kunskap om olika livsmedel och den egna kroppen.
En betydligt mindre känd sjukdom som kan orsaka magbesvär för diabetiker är gastropares.
Den innebär att magen står stilla, att magsäcken tömmer sig helt sporadiskt och okontrollerat, säger Per Hellström.
– Gastropares ger symptom som kräkningar, illamående, uppblåsthetskänsla och svårigheter att äta upp en hel måltid, man blir kort sagt äckelmagad.
För personer med diabetes som får gastropares innebär det extra stora besvär, eftersom det samtidigt blir svårt att reglera blodsockernivån. I regel får patienter med gastropares och diabetes ett svängande blodsocker.
Gastropares är dessutom ett ganska nytt begrepp för många läkare – vilket inte är så konstigt, eftersom det är först på senare år gastropares börjat uppmärksammas ordentligt och en tydlig diagnostik har funnits tillgänglig.
– Det har bara funnits med i läroböckerna för läkarstudenter i fem-sex år.
Det tredje problemet angående magen och diabetes, som Per Hellström tar upp på sina utbildningar, handlar om bukspottkörteln.
– Många, både 1:or och 2:or, har problem med bukspottkörteln, som inte kan bryta ner näringsämnen så att de kan tas upp i mag- tarmkanalen.
Detta problem är lätt att åtgärda, säger Per Hellström, med rätt medicin. Men då gäller det också att patienten får rätt diagnos. Vilket inte alltid är lika lätt att få.
– De som kommer på utbildningarna är ofta personer med magsymptom. Och då kan de få en tydligare fingervisning vad de ska ta upp med sin läkare.
Bruno Lundgren
Vill du också gå kursen? Se SSDF:s aktuella kursutbud här