Ingredienser:

4 port

  • 1 pkt fryst renskav
  • 2 msk smör
  • 1½ liter färsk svamp, t ex trattkantareller
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 dl svampbuljong på tärning
  • 10 enbär
  • ½ tsk stött torkad rosmarin el. 1 tsk färsk
  • 1 dl grädde
  • ½ dl tranbär eller lingon
  • Salt, peppar

Renskavsgryta med svamp

RECEPT

Laga gott med höstens guld. För ännu mer fibrer, servera haricot verts eller ärtskidor till.

Ingredienser:

4 port

  • 1 pkt fryst renskav
  • 2 msk smör
  • 1½ liter färsk svamp, t ex trattkantareller
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 dl svampbuljong på tärning
  • 10 enbär
  • ½ tsk stött torkad rosmarin el. 1 tsk färsk
  • 1 dl grädde
  • ½ dl tranbär eller lingon
  • Salt, peppar
Gör så här:
  1. Bryn renskavet i hälften av smöret, lägg över i gryta.
  2. Skär svampen i mindre bitar och stek den i resten av smöret tills den får färg, lägg ned löken och låt den steka med. Lägg över i grytan.
  3. Tillsätt buljong, enbär och rosmarin, låt koka 10-15 minuter utan lock.
  4. Späd med grädden.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg i tranbär eller lingon. Har man inga färska, ta lite rårörda lingon.

Ur "SVAMPBOKEN"

Författare: Ingrid och Pelle Holmberg

Nu är det tid att gå ut i skogen och leta svamp. Eller köp den på torget. Men vad kan man göra förutom att smörsteka eller stuva den? I den nyutkomna Svampkokboken lär experterna oss att ta hand om svampen och laga varierande rätter.