Ingredienser:
4 port
- 1 pkt fryst renskav
- 2 msk smör
- 1½ liter färsk svamp, t ex trattkantareller
- 2 gula lökar, hackade
- 2 dl svampbuljong på tärning
- 10 enbär
- ½ tsk stött torkad rosmarin el. 1 tsk färsk
- 1 dl grädde
- ½ dl tranbär eller lingon
- Salt, peppar
Renskavsgryta med svamp
RECEPT
Laga gott med höstens guld. För ännu mer fibrer, servera haricot verts eller ärtskidor till.
Ingredienser:
4 port
- 1 pkt fryst renskav
- 2 msk smör
- 1½ liter färsk svamp, t ex trattkantareller
- 2 gula lökar, hackade
- 2 dl svampbuljong på tärning
- 10 enbär
- ½ tsk stött torkad rosmarin el. 1 tsk färsk
- 1 dl grädde
- ½ dl tranbär eller lingon
- Salt, peppar
Gör så här:
- Bryn renskavet i hälften av smöret, lägg över i gryta.
- Skär svampen i mindre bitar och stek den i resten av smöret tills den får färg, lägg ned löken och låt den steka med. Lägg över i grytan.
- Tillsätt buljong, enbär och rosmarin, låt koka 10-15 minuter utan lock.
- Späd med grädden.
- Smaka av med salt och peppar.
- Lägg i tranbär eller lingon. Har man inga färska, ta lite rårörda lingon.
Ur "SVAMPBOKEN"
Författare: Ingrid och Pelle Holmberg
Nu är det tid att gå ut i skogen och leta svamp. Eller köp den på torget. Men vad kan man göra förutom att smörsteka eller stuva den? I den nyutkomna Svampkokboken lär experterna oss att ta hand om svampen och laga varierande rätter.