
Ingredienser:
6 portioner
- 2 auberginer
- kokosolja
- 500 g nöt-, fläsk- eller lammfärs
- 1 gul lök
- 3–4 vitlöksklyftor
- smör
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk sambal oelek
- oregano
- salt
- 2 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 1 dl majonnäs
- 2–3 dl riven stark (och fet) ost
Moussaka
RECEPT
Moussaka för sockerkänsliga eller personer med diabetes.
Ingredienser:
6 portioner
- 2 auberginer
- kokosolja
- 500 g nöt-, fläsk- eller lammfärs
- 1 gul lök
- 3–4 vitlöksklyftor
- smör
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk sambal oelek
- oregano
- salt
- 2 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 1 dl majonnäs
- 2–3 dl riven stark (och fet) ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180–200 grader.
- Skiva auberginerna på längden, cirka en cm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Pensla skivorna med kokosolja och sätt in i ugnen tills de blir lite bruna.
- Hacka under tiden löken och vitlöken och den brynas i smör i stekpannan. Tillsätt färsen och bryn. Blanda i tomatpurén. Krydda och häll över grädde. Låt puttra en stund och häll på lite vatten om det blir för torrt.
- Smörj en ugnsform med kokosolja och lägg i aubergineskivorna. Täck med köttfärsröran.
- Vispa äggen och blanda med majonnäs och riven ost. Fördela röran överst i formen.
- Sätt in i ugnen tills gratängen fått fin färg och låt den stå till sig lite 5–10 minuter före servering.
Ur Sockerfria Kokboken 111 enkla och läckra recept
Författare: Bitten Jonsson & Pia Nordström
Foto: Eva Hildén Smith
Förlag: Bladh by Bladh
Recept utan dolt socker av sjuksköterskan Bitten Jonsson och journalisten Pia Nordström. Boken är speciellt utformad för personer som är sockerkänsliga eller har diabetes.