Närbild på Moussaka utan socker och en sked redo att lägga upp med
Ingredienser:

6 portioner

  • 2 auberginer
  • kokosolja
  • 500 g nöt-, fläsk- eller lammfärs
  • 1 gul lök
  • 3–4 vitlöksklyftor
  • smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk sambal oelek
  • oregano
  • salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 dl majonnäs
  • 2–3 dl riven stark (och fet) ost

Moussaka

RECEPT

Moussaka för sockerkänsliga eller personer med diabetes.

Ingredienser:

6 portioner

  • 2 auberginer
  • kokosolja
  • 500 g nöt-, fläsk- eller lammfärs
  • 1 gul lök
  • 3–4 vitlöksklyftor
  • smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk sambal oelek
  • oregano
  • salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 dl majonnäs
  • 2–3 dl riven stark (och fet) ost
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180–200 grader.
  2. Skiva auberginerna på längden, cirka en cm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Pensla skivorna med kokosolja och sätt in i ugnen tills de blir lite bruna. 
  3. Hacka under tiden löken och vitlöken och den brynas i smör i stekpannan. Tillsätt färsen och bryn. Blanda i tomatpurén. Krydda och häll över grädde. Låt puttra en stund och häll på lite vatten om det blir för torrt. 
  4. Smörj en ugnsform med kokosolja och lägg i aubergineskivorna. Täck med köttfärsröran.
  5. Vispa äggen och blanda med majonnäs och riven ost. Fördela röran överst i formen.
  6. Sätt in i ugnen tills gratängen fått fin färg och låt den stå till sig lite 5–10 minuter före servering.

Ur Sockerfria Kokboken 111 enkla och läckra recept

Författare: Bitten Jonsson & Pia Nordström

Foto: Eva Hildén Smith

Förlag: Bladh by Bladh

Recept utan dolt socker av sjuksköterskan Bitten Jonsson och journalisten Pia Nordström. Boken är speciellt utformad för personer som är sockerkänsliga eller har diabetes.