
Ingredienser:
4 portioner
- 4 stora färska kronärtskockor + salt till kokningen
- 3 dl ricotta
- 2 dl brynt smör
- 1 citron
- 2 msk fint skuren kruspersilja
- 400 g skivad lufttorkad skinka
- 1 baguette
- flingsalt
Kronärtskocka med lufttorkad skinka
RECEPT
Perfekt sommarmat för sociala måltider där du förbereder dagarna innan och sedan låter dig väl smaka tillsammans med de andra. Lite pyssligt men rackarns trevligt och gott.
Ingredienser:
4 portioner
- 4 stora färska kronärtskockor + salt till kokningen
- 3 dl ricotta
- 2 dl brynt smör
- 1 citron
- 2 msk fint skuren kruspersilja
- 400 g skivad lufttorkad skinka
- 1 baguette
- flingsalt
Gör så här:
Dag 1:
- Lägg kronärtskockorna i en stor gryta, täck med vatten och salta. För att kronärtskockorna ska hamna under ytan, placera ett mindre lock i grytan och lägg på någon form av tyngd som håller locket på plats. Koka upp och sjud tills bladen lätt lossnar om du försöker dra loss dem, det tar mellan 30 minuter och 1 timme.
- Häll av kokvattnet och låt kronärtskockorna svalna något. Plocka loss alla stora blad och förvara dem i kylen. Ta bort den håriga delen på hjärtat med en sked.
- Mixa de fyra hjärtana med ricotta och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen.
Dag 2:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Lägg kronärtskocksbladen på en plåt och värm dem i ugnen. Ta ut och ringla över varmt brynt smör. Vänd runt så att smöret fördelas jämnt på bladen. Ta fram några runda serveringsfat och klicka ut ricottakrämen mitt på faten. Arrangera de varma kronärtskocksbladen runtom. Riv över citronskal och toppa med persilja och flingsalt.
- Bjud skivade charkuterier och nyrostade skivor av baguette till. Jättegott att dippa bladen i krämen och på så vis få ut all den goda smaken från både blad och kräm.
Sociala måltider
Mat som innebär ett visst plockande har ofta en positiv social effekt på människor. Man delar upplevelsen, man skickar runt några fat och just det bidrar ofta till mycket god stämning kring bordet. Kronärtskockor är lite pyssliga att hålla på med, men just det här receptet går utmärkt att förbereda dagen innan. När det sedan är dags att äta är det bara att värma och lägga upp och den som lagat kan vara med och vara socialt nära på en gång. Du behöver bara tvätta händerna!
Vill du prova ett recept till ur boken?
Här är ett på Tunnbrödsklämma med rökt fisk.