4 portioner
- 4 kycklingfiléer
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 msk smör
- 250 g champinjoner
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 knippe sparris, 10 cm av topparna
- 2 dl grädde
- 1 dl vatten
- 1 msk kycklingfond skal och saft av
- 1 citron 2 tsk torkad rosmarin
- 2 tsk torkad timjan
- 1 msk färsk bladpersilja
- 3 soltorkade tomater
- 1 dl svarta urkärnade oliver
- 1 dl riven parmesan
- ½ citron
(488 kcal, 37 g protein, 32 g fett, 10 g kolhydrater)
Krämig örtkyckling i citron och vitlökssås
RECEPT
En riktig publikfriare! Den här rätten går alltid hem hos gäster och innehåller måttligt med kolhydrater och mycket grönsaker.
4 portioner
- 4 kycklingfiléer
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 msk smör
- 250 g champinjoner
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 knippe sparris, 10 cm av topparna
- 2 dl grädde
- 1 dl vatten
- 1 msk kycklingfond skal och saft av
- 1 citron 2 tsk torkad rosmarin
- 2 tsk torkad timjan
- 1 msk färsk bladpersilja
- 3 soltorkade tomater
- 1 dl svarta urkärnade oliver
- 1 dl riven parmesan
- ½ citron
(488 kcal, 37 g protein, 32 g fett, 10 g kolhydrater)
- Putsa kycklingfiléerna, krydda dem med chiliflakes, salt och peppar.
- Hetta upp en stekpanna med lite smör/olja.
- Stek dem på båda sidor ca 5 minuter på varje sida.
- Ta upp och lägg dem på fat så länge.
- Skiva champinjonerna. Finhacka lök och vitlök. Fräs champinjoner, lök och vitlök tillsammans med sparris i några minuter på medelstark värme.
- Häll på grädde, vatten, fond, citronskal och saften, kryddor, strimlade soltorkade tomater och riven parmesan.
- Låt småputtra i 3–4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Rör ner oliver och lägg ner kycklingen vid servering. Garnera med citronen skuren i klyftor.
- Servera med valfritt tillbehör.
Ur "Mina favoriter – Enkla recept för vardag och fest"
Författare: Åse Falkman Fredrikson
Foto: Lisa Wikstrand & Åse Falkman Fredrikson
Förlag: Tukan förlag
Att äta nyttigt är något som många förknippar med att kompromissa med matens njutbarhet. Men ibland går det faktiskt att både äta kakan och ha den kvar. "Mina favoriter" är en kokbok med energiberäknade recept och fokus på hälsa. Samtidigt förespråkar den inga förbud eller någon extrem diet. Istället för en strikt LCHF-kost följer recepten en ”måttlig låghydratkost”, och de innehåller mycket grönsaker – men även kött och mejerier i rimliga mängder. Författaren Åse Falkman Fredrikson skriver i förordet att hon under många år hade en problematisk relation till mat och prövade alla möjliga dieter, innan hon landade i en kost som var mer hållbar på lång sikt. ”Den kost jag förespråkar utgör ingen metod, den har ingen bokstavskombination, utan är en hälsosam kostmodell som är lätt att leva med i alla tillfällen”.