Ingredienser:
4 portioner
Griljerat kalkonbröst
- 1 kokt kalkonbröst (kallas "julkalkon" i butik)
- 1 dl Österlensenap (grovkornig söt-stark senap)
- 2 st äggulor
- ½ dl ströbröd
- ½ msk Colemans senapspulver
- 2 msk strösocker
- 1 tsk hela kryddnejlikor
Rödkålsallad
- 400 g rödkål
- 2 l vatten
- 2 msk rödvinsvinäger
- 2 st apelsiner
- 2 st äpplen
- 1 påse ruccolasallad, sköljd
- 200g matvete, kokt (finns vid ris o pasta i affären)
- 3 msk crema di balsamico (hittas i vinägerhyllan i butik)
- 1 dl valnötter
Griljerat kalkonbröst med rödkålsallad
RECEPT
Kalkon är jul! Ett lättlagat och gott recept både som ensamrätt och som en del av julbordet. Rödkålsallad som gott tillbehör.
Ingredienser:
4 portioner
Griljerat kalkonbröst
- 1 kokt kalkonbröst (kallas "julkalkon" i butik)
- 1 dl Österlensenap (grovkornig söt-stark senap)
- 2 st äggulor
- ½ dl ströbröd
- ½ msk Colemans senapspulver
- 2 msk strösocker
- 1 tsk hela kryddnejlikor
Rödkålsallad
- 400 g rödkål
- 2 l vatten
- 2 msk rödvinsvinäger
- 2 st apelsiner
- 2 st äpplen
- 1 påse ruccolasallad, sköljd
- 200g matvete, kokt (finns vid ris o pasta i affären)
- 3 msk crema di balsamico (hittas i vinägerhyllan i butik)
- 1 dl valnötter
Gör så här:
Griljerat kalkonbröst
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Torka av kalkonbröstet med papper och lägg det i en ugnsfast form.
- Rör samman senap med äggulor och skeda över bröstet.
- Blanda ihop ströbröd, senapspulver och strösocker. Strö detta ovanpå.
- Stick ned nejlikorna i ett vackert mönster.
- Griljera i ugnen ca 15 minuter eller tills ytan fått gyllene färg.
Rödkålsallad
- Skiva kålen tunt. Koka upp vatten och vinäger. Lägg i kålen och låt koka upp. Häll av vattnet och spola kallt. Låt rinna av väl.
- Skala och skär apelsinerna i bitar. Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor.
- Blanda kål, apelsin, äpple, ruccola och matvete med balsamicokrämen.
- Strö hackade valnötter över salladen inför servering.
Recept från INGELSTA KALKON
Kalkon är magert och nyttigt kött som allt fler svenskar äter under julhelgen. Rödkålssalladen passar också bra som ensamrätt tillsammans med kallskuren kalkon.