Chiligulasch i blåvit gryta
Ingredienser:

8 portioner 

  • 1,2 kg högrev eller nötbog
  • 1 msk salt
  • 2 dl finhackad rödlök
  • 2 dl tärnad grön paprika
  • 1 msk finhackad röd chili
  • 2 msk baconflott eller smör +
  • 1 msk matolja
  • 1 msk kumminfrön
  • 1 dl milt paprikapulver
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 liter vatten
  • 2 potatisar
  • 2 msk pressad lime
  • 1 tsk grön tabasco eller annan grön hot sauce

Chiligulasch

RECEPT

Den här grytan är en sammanslagning mellan amerikansk chili och ungersk gulasch. Det bästa av två världar förhoppningsvis. Kombinationen av vitlök, paprika och kummin gör gulascher så rika i smaken. Här en extra eldig version.

Ingredienser:

8 portioner 

  • 1,2 kg högrev eller nötbog
  • 1 msk salt
  • 2 dl finhackad rödlök
  • 2 dl tärnad grön paprika
  • 1 msk finhackad röd chili
  • 2 msk baconflott eller smör +
  • 1 msk matolja
  • 1 msk kumminfrön
  • 1 dl milt paprikapulver
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 liter vatten
  • 2 potatisar
  • 2 msk pressad lime
  • 1 tsk grön tabasco eller annan grön hot sauce
Gör så här:

LAGA GÄRNA I FÖRVÄG, UTE ELLER INNE:

  1. Skär köttet i tärningar som är 1 ½ centimeter stora och salta dem. Låt gärna saltet dra in i köttet 15 minuter.
  2. Fräs rödlök, paprika och chili i baconfett och olja i en gryta eller wok tills löken blir genomskinlig.
  3. Lägg ner köttbitarna och bryn under omrörning (köttbitarna ska inte bli hårt brynta).
  4. Strö kumminen över köttet i grytan. Tillsätt paprikapulver, vitlök och tomatpuré. Låt alltsammans fräsa ett par minuter till.
  5. Häll på vattnet. Låt alltsammans sjuda under lock på svag värme 1 timme.
  6. Skala och tärna potatisarna och tillsätt i grytan. Låt sjuda utan lock cirka 15 minuter tills potatisen blivit mjuk. Smaka av.
  7. Servera direkt från grytan, gärna i varma djupa tallrikar.

Vill du prova ett recept till ur boken?

Här är ett på Döner kebab

Ur Äta ute – laga mat utomhus året om

Författare: Jens Linder

Fotograf: Stefan Weattainen

Förlag: Norstedts

Äta ute. Sällan smakar det väl så gott som när man äter ute. I den här boken visar Jens Linder hur man kan laga mat utomhus året om.

I Äta ute – laga mat utomhus året om bjuder författaren Jens Linder på massor av tips på tillagningsmetoder som kan göras utomhus. Här är det inte endast matlagning på stormkök utan också över till exempel öppen eld, glödbädd, grill, rökskåp, stekbord, wok och så vidare.

Boken har kapitelindelningar som ”äta vid torpet”, ”på verandan”, ”i skogen”. Det handlar med andra ord om att äta och laga mat ute i bred bemärkelse.

Därtill rymmer pärmarna väldigt många recept, och Jens Linder har delat in dem i vad som lämpligast förbereds inne, för att bäst färdigställas under bar himmel. Äta ute kan fungera som en mycket långvarig kamrat – och som diabetiker anpassar man förstås recepten efter eget tycke.