Bräserad oxkind med sås och mos. Timjankvistar på toppen
Ingredienser:

4 portioner

Bräserad oxkind

  • 3–4 oxkinder (300 g per person)
  • 6 dl köttbuljong
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 10 timjankvistar
  • olja till stekning
  • salt och peppar
  • 1 msk smör

Bräserad oxkind

RECEPT

Oxkind är en styckdetalj som fortfarande är lite ovanlig. Långkokt i en gryta som denna blir den oslagbar i smak. Här tillagat på Paleoinspirerat vis med rena råvaror utan onödiga tillsatser.

Ingredienser:

4 portioner

Bräserad oxkind

  • 3–4 oxkinder (300 g per person)
  • 6 dl köttbuljong
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 10 timjankvistar
  • olja till stekning
  • salt och peppar
  • 1 msk smör
Gör så här:
  • Putsa oxkinderna fria från senor och hinnor. Salta och peppra runt om och bryn köttet i olja i en stekpanna på hög värme.
  • Lägg köttet i en stor gryta och häll över buljongen.
  • Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg dem och timjankvistarna i grytan. Låt sjuda under lock på låg värme i 3–4 timmar tills köttet är helt mört.
  • Laga blomkåls- och broccolimos.
  • Ta upp köttet ur grytan. Höj värmen och låt den kvarvarande buljongen koka ihop till en sås. Rör ner en klick smör.
  • Servera oxkinderna med sås och potatismos eller blomkålsmos.

Ur "Jonas Paleokök - hälsosamma recept av rena råvaror"

Författare: Jonas Lundgren

Foto: Simon Bajada

Förlag: Fitnessförlaget

Allt fler matböcker tar sin utgångspunkt i ”paleo”. Paleolitikum är namnet på den äldre stenåldern som inleddes för lite drygt två miljoner år sedan; då våra förfäder levde av det man kunde jaga, fiska och samla ihop i naturen – innan vi började raffinera vår mat till oigenkännlighet. 
Jonas Lundgren är kocken som tävlat i världsmästerskapen Bocuse Do’r och som vill uppmuntra oss att laga mer paleokost, eller som han säger i boken: ”Jag vill dela med mig och göra det lätt för dig som läser denna bok att laga och äta riktigt god mat som är lagad från grunden.”