
4 portioner
Bräserad oxkind
- 3–4 oxkinder (300 g per person)
- 6 dl köttbuljong
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 1 purjolök
- 10 timjankvistar
- olja till stekning
- salt och peppar
- 1 msk smör
Bräserad oxkind
RECEPT
Oxkind är en styckdetalj som fortfarande är lite ovanlig. Långkokt i en gryta som denna blir den oslagbar i smak. Här tillagat på Paleoinspirerat vis med rena råvaror utan onödiga tillsatser.
4 portioner
Bräserad oxkind
- 3–4 oxkinder (300 g per person)
- 6 dl köttbuljong
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 1 purjolök
- 10 timjankvistar
- olja till stekning
- salt och peppar
- 1 msk smör
- Putsa oxkinderna fria från senor och hinnor. Salta och peppra runt om och bryn köttet i olja i en stekpanna på hög värme.
- Lägg köttet i en stor gryta och häll över buljongen.
- Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg dem och timjankvistarna i grytan. Låt sjuda under lock på låg värme i 3–4 timmar tills köttet är helt mört.
- Laga blomkåls- och broccolimos.
- Ta upp köttet ur grytan. Höj värmen och låt den kvarvarande buljongen koka ihop till en sås. Rör ner en klick smör.
- Servera oxkinderna med sås och potatismos eller blomkålsmos.
Ur "Jonas Paleokök - hälsosamma recept av rena råvaror"
Författare: Jonas Lundgren
Foto: Simon Bajada
Förlag: Fitnessförlaget
Allt fler matböcker tar sin utgångspunkt i ”paleo”. Paleolitikum är namnet på den äldre stenåldern som inleddes för lite drygt två miljoner år sedan; då våra förfäder levde av det man kunde jaga, fiska och samla ihop i naturen – innan vi började raffinera vår mat till oigenkännlighet.
Jonas Lundgren är kocken som tävlat i världsmästerskapen Bocuse Do’r och som vill uppmuntra oss att laga mer paleokost, eller som han säger i boken: ”Jag vill dela med mig och göra det lätt för dig som läser denna bok att laga och äta riktigt god mat som är lagad från grunden.”