Prioriterar sin hälsa
Från bullar till kallbad
När Jocylen Johansson fick typ 2-diabetes hade hon först svårt att acceptera sjukdomen. Idag försöker hon tänka positivt och prioriterar sin hälsa. Bland annat kallbadar hon flera dagar i veckan och åker årligen på vandringsresor.
Det var för sju år sedan som Jocylen Johansson diagnostiserades med typ 2-diabetes. Hon hade då under ett par års tid varit väldigt stressad och börjat få oförklarliga kramper i händer och fötter.
– Jag pluggade till förskolelärare samtidigt som jag jobbade extra som vikarie och åkte runt mellan olika förskolor. Dessutom hade jag själv två små barn hemma och vi var mitt i en flytt. Det blev för mycket på en gång, men när du är uppe i varv är det svårt att sakta ner, berättar Jocylen.
Mycket sötsaker
Personlig tränare
För att försöka stilla sin oro bestämde sig Jocylen för att ta reda på så mycket som möjligt om sjukdomen. Hon läste på, gick på föreläsningar och pratade med läkare och annan expertis. Hon anlitade en personlig tränare inom medicinsk träning och ändrade sina matvanor. I dag äter hon mycket fisk och vegetariskt, ofta skippar hon riset eller pastan till, och mellanmål som tidigare bestått av bullar och andra sötsaker är ersatta med frukt och nötter. Fast hon är noga med att tillägga att hon inte lever helt sockerfritt.
– De första månaderna var jag extremt noga med vad jag åt och skrev upp allt. Men det går inte att leva så, att hela tiden tänka på vad man får och inte får äta. Och det säger alla läkare jag pratat med också, att visst kan jag ta en bulle ibland men inte varje dag och inte fem bullar på en gång. Det handlar ju om hur ofta och hur mycket, säger hon.