Hur ska jag tänka om salt?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag var nyligen i USA. Där upplevde jag att väldigt många var mycket noga med hur mycket salt de åt. De var väldigt medvetna om sitt saltintag. De visste på pricken hur mycket de fått i sig under dagen och kunde säga saker som, nu får jag inte äta mer salt idag. Jag tycker inte vi är så fokuserade på salt i Sverige alls. Borde vi vara det?

Hur mycket salt är okej att äta?

Hur bedömer man mängden salt i en lagad måltid på restaurang eller från färdig-mat-disken?

Jag som har typ 2-diabetes, ska jag tänka något särskilt kring salt?

Har olika sorters salt olika påverkan?

Bästa hälsningar, Anders, 62 år, typ 2

 

Expertens svar:

Med salt menar vi oftast natriumklorid, som är det vi använder som vanligt bordssalt i Sverige. För mycket natrium kan orsaka högt blodtryck, och högt blodtryck är en viktig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken idag.

Mot bakgrund av detta rekommenderar man att äta max 6 gram (drygt 1 tesked!) salt per dag, vilket motsvarar cirka 2,4 gram natrium. Rekommendationen är i princip samma i  Sverige och USA, men ändå är det genomsnittliga intaget högre i Sverige – så visst borde de flesta vara mer noggranna här. Samtidigt har en större andel av befolkningen i USA högt blodtryck, så kanske har många starkare incitament där. En majoritet av både svenskar och amerikaner bör i vilket fall som helst äta mindre natrium.

Det finns, som du nämner, olika sorters salt på marknaden, av vilka vissa innehåller mindre natrium. Det kan vara så naturligt eller som följd av att man vid produktion bytt ut en del natriumklorid till något annat salt, ofta kaliumklorid, som kan ge något mindre sälta, men där man inte sett samma koppling till högt blodtryck.

Det finns salt med eller utan jod, himalaya-salt med högre halt spårämnen som järn och kalcium, olika örtsalter som blandats med kryddor etc. Avseende blodsockret gör det ingen skillnad vilket salt du väljer, men om du har högt blodtryck kan det vara bra att byta till ett salt med mindre natrium för att sänka blodtrycket, och därmed minska risken för hjärt- kärlsjukdomar, eftersom din diabetes i sig är en riskfaktor för dessa sjukdomar. Oavsett vilket salt du väljer bör det vara med tillsatt jod.

Mycket salt hittar vi i processad kött och fisk, ost, samt hel- och halvfabrikat.

I restaurangkök och ätklar färdigmat saltas det i allmänhet bra mycket mer än i hemmet, varför det bästa du kan göra är att laga din egen mat från grunden så mycket som möjligt.

Det finns inget krav på fullständig information om näringsinnehållet i mat som säljs oförpackad, däremot ska du alltid kunna få information om dess ingredienser vilka du sen kan bedöma utifrån det du vet om saltinnehåll i olika livsmedel.

Exempelvis kan gratinerad falukorv med stuvade makaroner eller baconlindad sparris med potatisgratäng förväntas ha ett högre natriuminnehåll än pannbiff med potatis eller en kycklingpasta med tomatsås, eftersom både chark och ost är livsmedelsgrupper med mycket salt.

Sammantaget skulle jag säga att en bra grund för ett balanserat saltintag är matvanor med mycket vegetabilier och mindre animalier, som inte saltas så mycket vid tillagning eller servering.

Vänliga hälsningar, Haddy Gibba